Vijesti 10.12.2015.

Nobelova nagrada za mir uručena tuniskom Kvartetu za dijalog

ČITANJE: 1 minuta
NOBEL
Nobelova nagrada za mir uručena je danas u Oslu tuniskom Kvartetu za nacionalni dijalog, a članovi te grupe su na formalnoj ceremoniji poručili da je borba protiv terorizma “apsolutni prioritet”.

– Danas nam je preko potreban dijalog između civilizacija, kao i mirna koegzistencija… Danas moramo da borbu protiv terorizma učinimo apsolutnim prioritetom- rekao je generalni sekretar tuniskog Generalnog sindikata i jedan od četiri člana Kvarteta Husin Abasi, prenio je AFP.

Abasi je, takođe, osudio “varvarska i gnusna teroristička djela” počinjena tokom proteklih mjeseci u Tunisu i širom svijeta, navodeći napade u Parizu, Bejrutu, Šarm el-Šeiku i Bamaku.

Kasi Kulman Five, koja se nalazi na čelu norveškog Nobelovog komiteta, rekla je da međunarodna zajednica mora da na napade pruži jedinstven odgovor.

– Pošto je prijetnja u suštini ista za sve nas, moramo se zajedno boriti protiv nje- istakla je ona na skupu u gradskoj skupštini gdje je, pod jakim obezbjeđenjem, bio i norveški kralj Harald.

Kvartet je sačinjen od Lige za ljudska prava, Generalnog sindikata (UGTT), Saveza industrije, trgovine i zanatstva (UTICA) i Reda advokata.

Toj grupi je dodijeljena Nobelova nagrada za mir zbog pomoći koju je pružila kako bi spasla tranziciju Tunisa ka demokratiji u osjetljivom trenutku 2013. godine, kada je taj proces bio u opasnosti da propadne zbog rasprostranjenih socijalnih nereda.

Kvartet je tada organizovao dugotrajan i škakljiv “nacionalni dijalog” između islamista iz stranke Enahda i njihovih protivnika, podsjeća francuska agencija.

(NN)