Magazin 03.04.2019.

“NOĆ U MUZEJU” Festival muzejske pedagogije i odgovornog građanstva okupiće 500 učenika iz cijele BiH

ČITANJE: 2 minute

Izložbeni prostori Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine biće domaćini zanimljivog festivala muzejske pedagogije i odgovornog građanstva “Noć u muzeju” u kojem će učestovati i 500 učenika iz cijele BiH.

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država, najavljuju Četvrti festival muzejske pedagogije i odgovornog građanstva “Noć u muzeju” (NuM) koji uz istraživačke laboratorije uključuje i postavljanje improvizovanih spavaonica u izložbenim prostorima Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Početak programa u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske planiran je za četvrtak, 4. aprila 2019. u 18 časova. Učesnicima će se na otvaranju obratiti Čarls Bejk (Charles Blake) v.d. direktor Kancelarije Američke ambasade u Banjoj Luci, Sandra Sladaković, direktorka CIVITAS-a i dr Sarita Vujković, direktorka MSURS.

Po uzoru na muzejsku praksu prestižnog Smitsonijana, “Noć u muzeju” jedinstven je koncept koji uključuje timski i projektni rad učenika iz cijele zemlje, iskustveno učenje i istraživanja u naučnim laboratorijama animiranog filma, plesa i trodimenzionalnog umjetničkog djela – instalacije, arheologije, ornitologije, etnologije, entomologije, konzervacije, kao i postavljanje improvizovanih spavaonica u kojima će učenici zaista prespavati u muzejskom izložbenom prostoru. Sve istraživačke laboratorije upoznaju učenike sa muzejskom građom, osnovnim zadaćama kustosa muzeja i konceptima građanskog obrazovanja kao što su autoritet, odgovornost, pravda, vladavina prava, uvažanje različitosti i javno zagovaranje.

U programu ove godine učestvuje 500 učenika iz Sarajeva, Banja Luke, LJubuškog, Bihaća, Cazina, Ključa, Doboja, Previje, Foče, Goražda, Odžaka, Brčko Distrikta, Konjica, Kreševa, Fojnice, Srebrenika, Zenice, Kaknja, Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Rogatice, Ilijaša, Maglaja, Kaćuna, Glamoča, Gradačca, Kalesije, Broda, Bugojna, Tuzle, Lukavca, Prnjavora i Živinica.

(Srpskacafe)