Vijesti 01.12.2018.

NOĆNA MORA ZA RODITELJE U pojedinim vrtićima se pojavile vaške, savjet kako ih ukloniti

ČITANJE: 3 minute

Dom zdravlja Banjaluka je zbog pojave vaški u protekla dva mjeseca u nekoliko gradskih vrtića te u privatnim predškolskim ustanovama, organizovao sastanke da bi se roditelji obavijestili o potrebi redovnih pregleda vlasišta te provođenja postupaka uklanjanja vaški i jajašaca, saopšteno je to iz ove zdravstvene ustanove. 

Napomenuli su da Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja prima kontinuirane prijave pojedinačnih slučajeva i grupiranja vašljivosti u dječjim kolektivima te da su na ovim sastancima roditeljima podjeljeni leci i pisana uputstva kako i kada to trebaju uraditi.

– Vašljivost  je prilično uobičajena pojava koja tokom trajanja školske godine kada su djeca izložena višesatnom bliskom kontaktu može biti proširena u kolektivima kao što su vrtići ili osnovne škole –kazali su u Domu zdravlja.

Dodali su da epidemijska pojava vašljivosti najčešće pojačano javlja tokom jeseni, s početkom školske godine, kao i u proljetnim mjesecima.

– Rješavanje problema vašljivosti glave djece u dječjim kolektivima je zahtjevan i najčešće dugotrajan proces koji se može riješiti jedino saradnjom svih roditelja s razrednicima u školama ili vaspitačima vrtićkih grupa, u saradnji sa higijensko-epidemiološkom službom. Kroz mjesečni sanitarno-higijenski nadzor objekata za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i polugodišnji nadzor u osnovnim i srednjim školama, u Higijensko-epidemiološkoj službi se redovno prati pojava vašljivosti i dijeli promotivni materijal – kazali su u Domu zdravlja.

Naglasili su da je važno je provesti tretman sve djece u kolektivu i svih članova porodica koji također mogu biti infestirani.

– Ako svi u kolektivu istovremeno postupe prema preporukama, žive će vaške sigurno biti uništene. Svi ukućani trebaju oprati kosu istim šamponom, promijeniti i oprati češljeve, četke, odjeću, posteljinu (na 60 stepeni) jer je moguće da imaju vaške, a da to nisu primijetili. U pravilu nema brzog i trenutnog rješenja za rješavanje vašljivosti pa je prilikom provođenja postupaka odstranjivanja vaški i njihovih jajašaca najvažnija odgovornost i upornost roditelja/staratelja i višestruko ponavljanje postupaka – naveli su u Domu zdravlja.

Šta su vaške?

Vaške glave su sitni ektoparaziti koji se hrane krvlju s vlasišta, a kad se namnože u većem broju, izazivaju svrab glave. Vaška ne skače i ne leti vazduhom, već prilikom bliskog kontakta vlasišta prelazi na glavu drugog djeteta ili odrasle osobe.

Mogu se prenijeti korišćenjem zajedničkih češljeva, četki za kosu, kapa, ukrasnih traka za kosu, jastuka/jastučnica, peškira, okovratnika na odjeći i sl. Izvan vlasišta, vaška može preživjeti do 48 sati, nakon čega bez hrane ugine. Odrasle jedinke svoja sitna jajašca (tzv. gnjide) odlažu u velikom broju, na način da ih zalijepe za dlaku kose uz samo vlasište.

Ako se ne odstrane, mogu se naći i duž dlake zbog rasta kose. Teže se uočavaju na svijetloj kosi, a mogu se zamijeniti s peruti. U većem se broju gnjide uočavaju na dijelovima vlasišta oko ušiju, na potiljku te u šiškama. Iz jajašaca se za sedam do 10 dana razviju nove jedinke vaški koje polažu nova jajašca.

Vaška koja živi na vlasištu bezopasan je nametnik, ne prenosi nikakve bolesti, ali kako je vašljivost glave redovno praćena svrabom, čovjek se češe pa na koži nastaju ogrebotine koje se mogu inficirati.

(Srpskainfo)