Vijesti 15.12.2015.

Norveška: Fotografije odsječenih glava pronađene u telefonima izbjeglica

ČITANJE: 1 minuta
IZBJEGLICE
Prilikom regularne pretresne procedure, norveška policija je u mobilnim telefonima nekoliko izbeglica koje su pokušale da uđu u Norvešku pronašla fotografije odsječenih glava, zastava i simbola Islamske države, prenosi B92.

Osim toga, tokom pretresa izbjeglica pronađene su fotografije mrtve djece i drugih žrtava rata i terorizma, navode lokalni mediji, prenosi Russia Today.

Međutim, Erik Hauglend, šef norveškog programa azila kaže da razlog za užasne slike u telefonu ne mora da znači nešto opasno.

– Postoji nekoliko razloga zbog čega bi neko držao takve slike. Jedan je da su bili svjedoci i da žele da ih pokažu ljudima. Osim toga, moguće je i da nose simbole povezane sa terorističkim grupma kroz čiju teritoriju su prolazili. Iako deluje opasno, može biti i drugih objašnjenja osim podrške terorističkoj organizaciji- kaže on.

„Raša tudej“ piše da se norveška imigraciona služba posljednjih mjeseci suočava sa velikim brojem izbjeglica koje žele da pređu granicu te zemlje.

Norveška je tokom novembra pooštrila pravila azila u borbi protiv velikog broja izbjeglica.

Prema novim pravilima koja će stuputi na snagu za dvije godine, vlasti će imati više mogućnosti da odbiju davanje aila ukoliko je osoba koja je aplicirala prethodno bila u trećoj zemlji koja se smatra bezbjednom.

(NN. B92)