Vijesti 06.05.2020.

Norveška i UNDP donirali vrijednu opremu medicinskim ustanovama u Srpskoj

ČITANJE: 1 minuta

Zaštitna oprema za medicinske radnike i pet EKG uređaja, čiju je nabavku finansirala Kraljevina Norveška, a osigurao UNDP u BiH, isporučeni su Institutu za javno zdravlje RS.

– Mnogo nam znači ova donacija, pogotovo u ovoj situaciji kada je teško doći do opreme i kada postoji pitanje njenog transporta i dostupnosti na tržištu – rekao je Branislav Zeljković, v. d. direktora IJZ i dodao da će ovo imati pozitivan efekat na redovne aktivnosti svih zdravstvenih radnika u svim zdravstvenim ustanovama.

EKG uređaji će biti isporučeni Univerzitetskom kliničkom centru RS, a zaštitna opema bolnicama i ostalim zdravstvenim ustanovama.

Siri Andersen, otpravnica poslova Norveške u BiH, rekla je da je zadovoljna što je ova ambasada, kroz preraspodjelu sredstava za bilateralnu saradnju, bila u mogućnosti da brzo odgovori na hitne zahtjeve za pomoć lokalnih vlasti.

– Dobro je vidjeti da je oprema isporučena i da će biti vrijedan doprinos naporima IJZ RS u rješavanju trenutne krize. Globalna pandemija utiče na sve nas. Mi smo u ovome zajedno – naglasila je Andersen.

Nabavka EKG uređaja je dio podrške borbi protiv pandemije COVID-19 u BiH za koju je Kraljevina Norveške izdvojila oko 1,3 miliona KM.

Svi neophodni oprema i materijali nabavljeni su na osnovu sporazuma o odgovoru na pandemiju koronavirusa koji su popisali Ambasada Kraljevine Norveške u BiH i UNDP 26. marta 2020. godine. Kao dio napora Ujedinjenih nacija u BiH, UNDP intenzivno radi na pružanju podrške nadležnim domaćim institucijama putem koordinacije pomoći i osiguranja neophodnih sredstava od trenutka proglašenja vanrednog stanja.

(Srpskainfo)