Vijesti 07.03.2016.

Nose oružje, a ne idu na psihološke testove!

ČITANJE: 2 minute
sipa
Policijski službenici agencija na nivou BiH posljednji put išli su na sistematski pregled prije 10 godina, iako za sve to vrijeme nose oružje i gotovo svakodnevno su izloženi stresnim situacijama!

Kako saznaje Press, od 2006. godine nije urađen nijedan sistematski zdravstveni pregled i test psihološke stabilnosti policajaca zaposlenih u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT)!

Na ovu problematiku nedavno je ukazano na sastancima Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH sa predstavnicima SIPA, DKPT-a, te Ministarstva finansija i trezora BiH i UNDP-a. Istaknuto je da je neophodno pokrenuti inicijativu za obavljanje redovnog sistematskog pregleda policijskih službenika koji imaju dozvolu za nošenje oružja, a naročito pripadnika Jedinice za specijalnu podršku (JSP), uz poseban naglasak na psihološko testiranje, s ciljem sprečavanja neprimjerene i nezakonite upotrebe vatrenog oružja izazvane eventualnim psihološkim traumama.

Pojačani stres

– Policijski službenici, naročito pripadnici Jedinice za specijalnu podršku, svakodnevno se sreću s izuzetno teškim stresnim situacijama i događajima. Rukovodstva policijskih agencija na bh. nivou treba da ulože dodatne napore u izradu programa upravljanja stresom i preduzimanje pravovremenih mjera radi održavanja psihološke stabilnosti navedenih osoba – navedeno je u izvještaju Odbora za žalbe PS BiH, koji potpisuje predsjednik odbora Vjekoslav Vuković.

U izvještaju se podsjeća da je sistematski pregled policajaca SIPA i DKPT-a posljednji put obavljen 2006. godine, te da je “krajnje vrijeme za započinjanje sistemskog projekta sprovođenja redovnih ljekarskih pregleda”.

– Policijski službenici izloženi su pojačanom stresu u obavljanju posla i radnih zadataka, a tome treba dodati i ekonomske i porodične probleme, koji u velikoj mjeri utiču na njihovo fizičko i duševno zdravlje – navodi Vuković.

Konstantna podrška

U Ministarstvu finansija i trezora BiH tvrde da će u budžetu za ovu godinu biti rezervisan iznos za ovu namjenu, ali i da će se zbog ograničenih finansijskih sredstava projekat sprovoditi sukcesivno u skladu sa planom koji im dostave iz tih agencija. Takođe, predstavnici policijskih agencija istakli su da im je potrebna konstantna psihološka podrška, odnosno angažovanje psihologa koji bi bili stalno zaposleni u policijskim agencijama.

U SIPA je za Press potvrđeno da Zakonom o policijskim službenicima BiH, kao i drugim zakonima kojima se uređuju statusna pitanja policijskih službenika, osim ljekarskog pregleda fizičke i psihičke sposobnosti koji se vrši prilikom zapošljavanja, nije propisana obaveza redovnih ljekarskih pregleda i psihotestova za rad u službi.

– S obzirom na to da u dosadašnjem radu nisu postojala saznanja ili sumnje da je neki od policijskih službenika JSP uživalac ilegalnih psihotropnih supstanci, kao i zbog nepostojanja zakonskog osnova, nije vršeno ni testiranje policijskih službenika JSP na ilegalne psihotropne supstance – istakli su u SIPA.

(Press)