Vijesti 09.03.2018.

Notarska komora RS proslavila deceniju rada

ČITANJE: 1 minuta

Notari Republike Srpske su proslavili jubilej – deceniju rada. Sudovi su u prošloj deceniji rasterećeni, čime je ispunjen jedan od osnovnih ciljeva notarijata.

Na slavlje su došli važni gosti iz Srbije ministarka pravde, Nela Kuburović, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, kao i predstavnici njemačke notarske komore. Iz Notarske komore Srpske kažu imati 10 godina u tako mladoj državi nije mala stvar.

“Deset godina u državi koja nije dugog vijeka, za nas znači mnogo. To znači opstanak, znači da smo ispunili zadatke, znači da smo na putu stasavanja, koji ćemo i dalje pratiti sa svom energijom, snagom i željom da uspijemo”, rekla je Slada Ivelić, predsjednik Notarske komore Republike Srpske.

Ministar pravde hvali efikasnost i pristupačnost notara u Srpskoj. Najavljuje novi Zakon o notarima, ali i preispitivanje notarskih naknada, na šta ih je obavezala odluka Narodne skupštine od prošlog jula.

“Treba naći uvijek sredinu puta. Dakle, moramo zaštititi rad notara, ali isto tako moramo voditi računa i o finansijskim mogućnostima svakog građanina.U narednoj godini svakako razmišljamo o novom zakonu, i novom podsticaju i podršci radu notarijata u Republici Srpskoj.”, rekao je Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske.

Iako su najjeftiniji u regionu, notari kažu da sa Ministarstvom pravde redovno razgovaraju o promjeni cjenovnika. Upozoravaju da bi dodatnim pojeftinjenjima njihov posao bio doveden u pitanje.

(ATV)

Oznake: Milorad Dodik