Vijesti 25.03.2016.

Nova akcija u Banjaluci: Šuma iznad Starčevice

ČITANJE: 2 minute
starcevica suma
Područje park šume Starčevica prepoznato je i vrednovano još urbanističkim planom iz 1975. godine, kao i regulacionim planom iz 1989. godine, ali tek ove godine počinje realizacija programa njene zaštite i razvoja.

Pred odbornicima Skupštine grada na sljedećoj sjednici, 31. marta, naći će se i prijedlozi odluke o izradi “zoning plana” i odluke o uticaju na životnu sredinu u park šumi Starčevica.

Park šuma bi obuhvatala 1.223 hektara na širem gradskom području, u mjesnim zajednicama Ada, Debeljaci, Jagare, Starčevica, Obilićevo, Srpske toplice i Karanovac i bila bi uređena kao mjesto za odmor i rekreaciju. To je područje Ponira, poznatih izletišta Trešnjik i Banj brdo, te brdskih dijelova do vodozahvata u Novoseliji.

– Planom je predviđen razvoj turističkih sadržaja poput izletišta, pješačkih staza, piknik mjesta, planinarskih i lovačkih domova i ugostiteljskih objekata koji ne smiju ugroziti prirodni ambijent – rekli su u Gradskoj upravi.

Dodali su i da navedeni prostor predstavlja područje od posebne vrijednosti jer pored prirodnog nasljeđa sadrži i zaštićeni spomenik kulture na Banj brdu. Upravo će kroz procjenu uticaja na životnu sredinu posebna pažnja biti posvećena njihovoj zaštiti.

Lokalnim ekološkim akcionim planom grad je predvidio rok završetka ovih aktivnosti za 2018. godinu. Novac potreban za realizaciju bio bi obezbijeđen iz budžeta grada, ali njegov iznos u Gradskoj upravi nisu mogli precizirati.

U Centru za zaštitu životne sredine kažu da su zainteresovani da se aktivno uključe u proces izrade ovog plana, o čemu su obavijestili i nadležne u gradu.

– Ovaj prostor je od izuzetne vrijednosti u ekološkom i turističkom pogledu, kao i zbog vrijednosti same šume, za koju je potrebno utvrditi mjere zaštite. Smatramo ispravnom odluku da se radi strateška procjena uticaja na životnu sredinu, te ćemo u zavisnosti od kvaliteta izvještaja odlučiti na koji način ćemo se prema njemu postaviti – rekla je asistent u ovom centru Jelena Brkić.

Zaštita

Spomenik palim Krajišnicima u Drugom svjetskom ratu na Banj brdu, koji se nalazi u užoj memorijalnoj zoni park šume Starčevica, prema odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH iz 2013. godine, proglašen je prirodno-spomeničkim kompleksom posebne istorijske i ambijentalne vrijednosti.

(Glas)