Biznis 28.09.2021.

Nova banka a.d. Banja Luka dobitnik nagrade Zlatni BAM

ČITANJE: 2 minute

Zlatni BAM dodjeljuje se tradicionalno, već 19. godina, na osnovu ključnih finansijskih pokazatelja objavljenih u revizorskim izvještajima za proteklu godinu, koje finansijsko-poslovni magazin “Banke i Biznis u BiH” dodjeljuje najuspješnijim bankama u Bosni i Hercegovini.

Svečano uručenje nagrada organizovano je u Sarajevu, u sklopu manifestacije „Večer bankara“.

Za Novu banku nagrada je uručena Siniši Adžiću, predsjedniku Uprave Nove banke.

– Posebno smo ponosni na saradnju sa domaćim kompanijama, koja se ogleda kroz zajedničke projekte u oblasti niskogradnje i visokogradnje, projekte u oblasti energetike, kao i u praćenju redovnog poslovanja domaćih privrednih društava. Mislimo da su strane investicije važne, ali promocija domaćih investitora je nešto sto je sigurno, prostor na kojem trebamo svi zajedno više raditi. Domaće kompanije trebaju biti ponos naše privrede, bez obzira na djelatnost kojom se bave. Mi smo tu da im budemo partneri u svakoj fazi životnog ciklusa kompanije. Naš cilj danas je da radimo na unapređenju efikasnosti poslovanja i da sljedeći Zlatni BAM za Novu banku bude u kategorijama ROE – prinos na akcionarski kapital i ROA – prinos na aktivu – istakao je gospodin Adžić.

Tokom 2020. godine, aktiva Nove banke dostigla je nivo od 2,31 milijardi KM, što joj je, uz dobit od 12,62 miliona KM, obezbijedilo lidersku poziciju u Republici Srpskoj i jednu od vodećih pozicija u Bosni i Hercegovini.

Banka je pokazala svoju snagu i spremnost da odgovori na nepredviđene okolnosti koji su obilježile 2020. godinu.

U uslovima pandemije COVID-19, banka je nastavila servisirati sve usluge, pružajući klijentima poršku za nastavak poslovanja.

Zahvaljujući  radu svih zaposlenih, banka je iz ove krize izašla snažnija, sa još većim brojem klijenata i sa motivom da i dalje opravda ukazano povjerenje klijenata.

Nova banka je pokretač brojnih aktivnosti na diferenciranju i jačanju korporativnog identiteta, društveno odgovornog upravljanja i implementaciji standarda korporativnog upravljanja, što je zajednica u kojoj banka posluje prepoznala i priznala kroz veoma značajne nagrade.

(E.M)