Biznis 05.11.2018.

NOVA BANKA Milan Radović smijenjen, Goran Avlijaš direktor

ČITANJE: 2 minute

Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora Nove banke sa funkcije direktora smijenjen je Milan Radović, potvrđeno je portalu banjaluka.net u Nadzornom odboru banke. 

Na mjesto direktora postavljen je dosadašnji Radovićev zamjenik, Goran Avlijaš.

Milan Radović je na nedavno održanim opštim izborima osvojio mandat narodnog poslanika u Narodnoj skupštini RS, a članovi Nadzornog odbora smatraju da su ove dvije funkcije nespojive.

Tokom predizborne kampanje, lider SNSD-a Milorad Dodik u nekoliko govora i izjava, u formi aluzija, iznio je tvrdnju da je Radović, inače potpredsjednik DNS-a, blizak konkurentskom bloku, SZP-u.

– Ima nekih ljudi koji imaju ambicije da budu na čelu Vlade RS, ali ako im se ne sviđa, neka potraže nekoga na drugoj strani. Znači, predsjednik Vlade biće kadar SNSD-a i već znam ko će to biti, ali nije lijepo da to sada kažem – izjavio je Dodik sredinom septembra.

U jedinom medijskom istupu poslije 7. oktobra, Radović je poručio da “nije tačno da je radio za opoziciju”. Međutim, mogućnost odlaska sa čelne pozicije u Novoj banci nije povezivao sa političkim pitanjima.

“Ukoliko budem obavljao drugu funkciju ne mogu ostati direktor banke. Banka ima dobar tim. Banka nije jedan čovjek i nije nam problem da u okviru članova uprave nađemo nekog ko može da obavlja tu funkciju”, rekao je tada Radović.

Radović: Tražili su da podnesem ostavku na mjesto direktora banke zbog političkih razloga

Milan Radović potvrdio je za Srpskainfo da ga je danas s pozicije direktora Nove banke, u kojoj je najveći vlasnik, smijenio Nadzorni odbor.

– Tražili su od mene da podnesem ostavku zbog političkih razloga, ali nisam na to pristao, jer sam Nadzorni odbor još u martu upoznao o svom političkom angažmanu. Pošto sam odbio da podnesem ostavku, smijenili su me – objašnjava Radović.

Kaže da ga je ova odluka iznenadila, ali nije, za sada, želio da govori na koje konkretne političke razloge se pozvao Nadzorni odbor.

Radović ističe da ova odluka nije konačna i da se o njoj mora još izjasniti Skupština akcionara banke. Radović je najveći akcionar u Novoj banci sa oko 7 odsto učešća, a drugi najveći akcionar je Interpromet Novi Grad, uvoznik lijekova.

Radović dodaje da neće odustati od svog političkog angažmana. Podsjećamo da je, na listi DNS, izabran za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini RS.

(banjaluka.net/Srpskainfo)

Oznake: Milorad Dodik