Vijesti 23.02.2016.

Nova ideja Gradske razvojne agencije: Do novog sajta za 300 maraka

ČITANJE: 3 minute
radionica_veb_sajt
Mladi srednjoškolci i studenti, njih 20, iz Dječjeg doma “Rada Vranješević” i Udruženja porodica sa četvoro i više djece biće obučeni da prave veb-stranice u okviru projekta “Uključivanje socijalnih kategorija na tržište rada”, koji pokreće Gradska razvojna agencija.

Ovim mladim ljudima preduzetnici će platiti po 200 KM za veb-sajt, koji će oni praviti uz pomoć predavača, a tako će i steći znanje, ne samo u ovom domenu, već i u vezi s izradom biznis plana i povezivanjem sa potencijalnim poslodavcima.

Radionica

Iz Gradske razvojne agencije pozivaju preduzetnike koji nemaju veb-stranicu, da se prijave i uz minimalne troškove dobiju svoju prezentaciju i na taj način postanu vidljiviji i konkurentniji na tržištu.

– Izrada internet stranice je trenutno jedna od najboljih investicija koja se može uraditi za preduzeće. Cijena je obično od 500 do 5.000 KM, pa i više, a ovim projektom bila bi simbolična – 300 KM, s tim da 200 KM ide učesniku koji izrađuje stranicu i 100 KM za zakup domena i hostinga – kaže za Press Ivan Babić iz Gradske razvojne agencije.

Ovo je, smatra on, idealna prilika da pojedini privrednici pomognu učenicima i studentima iz ovih ustanova, ali i da dobiju onlajn-prezentaciju firme po najpovoljnijoj cijeni.

Iz Udruženja porodica sa četvoro i više djece radionicu će pohađati dva studenta i dva srednjoškolca.

Jovan Radovanović, predsjednik ovog udruženja, vjeruje da je ovo odlična prilika za mlade, pa se nada da će projekat zaživjeti. Njima je cilj da privuku što više mladih i da ih aktiviraju da se sami izbore za svoje mjesto i za posao, da bolje ocijene stanje na tržištu rada i da se obučavaju u tom smjeru.

U Domu “Rada Vranješević” trude se da motivišu svoje štićenike da nauče bar neki zanat ili da prođu obuku, koja bi im povećala šansu za pronalazak posla kada odu iz ove ustanove i budu prepušteni sami sebi.

– Nažalost, još nije sistemski uređena ta tranzicija kada se štićenik osamostaljuje i napušta dom. Mi se trudimo da im pomognemo na sve načine, ali često je to dosta i do njih samih. Lako gube motivaciju, pa radimo šta možemo da im objasnimo kako da se pripreme i za period kada odu iz ove ustanove. Neki od njih su se obučavali za pica majstore, a ovaj projekat mi se posebno dopao, jer je riječ o obuci za deficitarno zanimanje – ispričao je za Press zamjenik direktora Doma “Rada Vranješević” Nenad Talić.

Poslovna prilika

Gradska razvojna agencija još je u potrazi za preduzetnicima iako je interesovanje veliko, jer im se za samo tri dana prijavilo već njih petoro. Ivan Babić napominje da je potrebno samo da im se jave na broj 051/394-250 ili na imejl-adresu ivan.babicŽcidea.org.

– Radionice počinju od 2. marta i trajaće do 1. aprila. Imaćemo dva predavača, jedan za biznis planiranje i drugi za veb-dizajn. Učićemo ih kako da ideju pretvore u poslovnu priliku ili da stvore preduslove za lakše zaposlenje. Preduzetnici će morati da rade s učenicima na stranici, da preciziraju šta žele, da odaberu osnovnu temu sajta – kaže Babić.

Učenici će dobiti potvrde da su učestvovali na radionici, ali će, priča Babić, upravo taj sajt ili sajtovi koje naprave u tom periodu biti njihova najbolja referenca. Zasad je riječ o pilot-projektu, ali u Gradskoj razvojnoj agenciji vjeruju da će on zaživjeti, te da će biti ponovljen već krajem godine.

(Press)