Magazin 06.03.2019.

NOVA IZLOŽBA U MSU RS Cvijet je najljepši kad je neubran

ČITANJE: 2 minute

Nakon izložbi Dejmijana Hersta “Nova religija” i Grejsona Perija “Taština malih razlika” British Council i Muzej savremene umjetnosti RS predstavljaju novu saradnju na projektu Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran, izložbi u čijem su fokusu žene.

Izložba koja će u MSURS biti predstavljena od 7. marta do 27. maja prezentovaće 14 najznačajnijih britanskih umjetnica, dobitnica Tarnerove nagrade, predstavnica Velike Britanije na Venecijanskom bijenalu i članica grupe Young British Artists u neobičnom dijalogu sa 12 umjetnica iz kolekcije MSURS, različitih generacija, od savremenih mlađih umjetnica, umjetnica srednjih generacija i onih koje pripadaju umjetnosti iz vremena Jugoslavije.

Izložba u Banjoj Luci nazvana je po djelu jedine umjetnice u kolekciji Muzeja savremene umjetnosti RS Sandre Dukić koja ima izražen feministički stav i djelovanje. Naziv je ujedno i narodna poslovica, Cvijet je najljepši kad je neubran, sa kojom se umjetnica vizuelno duhovito poigrava, želeći da skrene pažnju na radikalnije preispitivanje pozicije žena u društvu. Poslovica sadrži i određene društvene i kulturološke karakteristike, koje zajedno sa društveno – istorijskim okvirom mogu biti polazna tačka za istraživanje rodnih odnosa ovog podneblja.

Kustoskinja izložbe Lana Pilipović izložbu je podijelila u četiri segmenta, i to: „Refleksija”, „Izloženost”, „Rodna tijela” i „Duh”. Ovi segmenti osmišljeni su tako da odražavaju dijalog umjetnica, sličnosti i razlike umjetničkih koncepata, raznovrsnost ženskog izraza – od intimnih, ličnih stavova do percepcije društva u kojem žive, kao i njihov međusobni odnos.

Na izložbi će biti izložena djela sljedećih umjetnica: Abigejl Lejn, Antea Hamilton, Kamila Lou, Silia Hempton, Kler Strand, Elizabet Prajs, Džilijan Vering, Helen Čedvik, Laura Oldridž, Lubaina Himid, Madame Jevond, Rejčel Vajttrid ,Sara Lukas, Trejsi Emin, Margareta Kern, Sandra Dukić, Nives Kavurić Kurtović, Irma Markulin, Marija Dragojlović, Svjetlana Salić Mitrović, Kosa Bokšan, Vesna Perunović, Lala Raščić, Borjana Mrđa, Biljana Gavranović, Kata Mijatović.

Izložba Percepcije do sada je prikazana u Narodnom muzeju Crne Gore na Cetinju, Galeriji Matice srpske u Novom Sadu i Nacionalnoj galeriji Kosova u Prištini, a poslije postavke u Banjoj Luci njena zadnja stanica u okviru balkanske turneje je Muzej savremene umetnosti u Skoplju.