Region 27.11.2021.

NOVA KORONA PRAVILA U SLOVENIJI: Oštre mjere za putnike iz rizičnih područja

ČITANJE: 2 minute

Putnici koji stižu u Sloveniju iz područja zahvaćenih novom omikron varijantom virusa korona, a zbog koje je SZO izrazila zabrinutost, od danas će morati u obaveznu izolaciju (karantnin), odlučila je sinoć Vlada Slovenije.

Osim toga, zabranjen je ulazak u zemlju strancima bez boravišne dozvole koji dolaze u Sloveniju iz ugroženih područja, prenosi STA.

Na spisku oblasti i zemalja sa novim omikron sojem  su trenutno Južna Afrika, Bocvana, Esvatini, Lesoto, Namibija i Zimbabve.

Prema novoj uredbi vlade u Ljubljani, desetodnevni karantin biće uveden za putnike koji su boravili u tim zemljama ili su ih prije ulaska u Sloveniju posjetili u prethodnih 14 dana, prenosi STA.

Karantin se ne može prevremeno prekinuti, a nakon 11 dana u karantinu obavezan je PCR test, a ukoliko je test pozitivan, primjenjuje se isti protokol kao i za sve druge osobe koje su pozitivne na virus korona, prenosi Tanjug.

U saopštenju NIJZ nova omikron varijanta virusa korona koja je prvi put otkrivena u Južnoj Africi i za koju se smatra da je zaraznija od do sada poznatih sojeva, još nije detektovana u Sloveniji.

Pooštrene mjere uoči božićnih praznika

Vlada Slovenije unijela je nekoliko promjena sistem kovid restrikcija, uključujući uvođenje detaljnih pravila za božićne sajmove na otvorenom koji će morati da imaju posebne ulaze i izlaze.

Izmijenjenom uredbom, koju je Vlada usvojila kasno sinoć, predviđeno je i da se hrana i piće mogu služiti na otvorenim tezgama pod uslovom da je na ulazu jasno naznačeno koliko najviše gostiju može u isto vrijeme da bude u lokalu, prenosi STA.

Ostale odredbe u tom dijelu uredbe ostaju nepromijenjene, što znači da i dalje važe postojeća ograničenja u pogledu broja kupaca, kao i obaveze da se pokažu potvrde o vakcinaciji, testiranju ili preležanom kovidu.

Promjene dolaze nakon što su već otvoreni božićni sajmovi u nekim gradovima, uključujući Ljubljanu i Maribor.

Dok je prostor oko sajma u Mariboru već ograđen, to će morati da bude učinjeno i u Ljubljani, a nove mjere se primjenjuje od danas.

(N.S)

Oznake: slovenija