Vijesti 20.11.2018.

NOVA LOKACIJA KOD ARTILJERIJSKE KASARNE Grad planira izmještanje spomenika austrougarskim vojnicima

ČITANJE: 2 minute

Spomenik austrougarskim vojnicima koji datira iz 1878. godine, iduće godine će biti premješten na novu lokaciju kod tvrđave Kastel na dijelu kod Artiljerijske kasarne.

Ovaj spomenik koji govori o burnoj istoriji grada na Vrbasu se trenutno nalazi u naselju Aleja Centar u ulici Olimpijskih pobjednika.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da su pripreme za taj posao uveliko počele.

– Spomenik će biti premješten u toku iduće godine ali prije toga se moraju stvoriti određeni preduslovi. Nedavno smo izabrali firmu koja će izraditi urbanističko tehničke uslove te glavni projekat za premještanje spomenika  – rekao je Bilčar i dodao da je Grad za taj posao angažovao Centar za projektovanje i konsalnting.

Objasnio  je da bi nova lokacija za spomenik trebala biti kod tvrđave Kastel ali van zidina i to na dijelu između artiljerijske kasarne i rijeke Vrbas.  Bilčar je dodao da bi naredne godine trebao biti određen i način finasiranja ovog projekta.

Arhitekta u Republičkom zavodu za zaštitu kulturno- istorijskog i prirodnog nasleđa Milijana Okilj je rekla da je još 2007. godine bila  inicijativa za izmještanje spomenika austrougarskim vojnicima.

– Tada je predloženo da nova lokacija za spomenik bude  u neposrednoj blizini sadašnje. Zavod je tom prilikom izdao smjernice koje se moraju poštovati da bi se spomenik izmestio ali taj plan nije realizovan – kazala je Okiljeva.

Kada je u pitanju nova inicijativa ona je rekla da Zavod još nije dobio nikakav zahtjev za propisivanje mjera zaštite odnosno za određivanje  smjernica na koji način se ovaj spomenik može premjestiti.

– Prema Zakonu o kulturnim dobrima mi prvo moramo propisati mjere tehničke zaštite i dati saglasnost na tu projektnu dokumentaciju prije nego što se počne sa izmještanjem spomenika – rekla je Okiljeva.

Istakla je da se zbog dugogodišnjih negativnih prirodnih faktora spomenik nalazi u lošem stanju.

–  Na njemu je došlo do otpadanja pojedinih kamenih blokova a mjestimično se pojavilo i rastinje a orginalna spomen poloča koja je bila na spomeniku više ne postoji – kazala je Okiljeva.

Dodala je da je 2010.godine na inicijativu Komisije za ratne grobove Crvenog krsta Austrije izrađena nova spomen poloča po uzoru na staru.

Park

Prema zapisima putopisaca iz tog perioda, spomenik je bio izgrađen u jednom od najljepših parkova u tadašnjoj Banjaluci. To je bio takozvani “vojni park”, odnosno vojno šetalište u blizini “Vrbaskog logora” austrijske vojske na banjolučkom polju. Spomenik se pojavljivao na i razglednicama Banjaluke oko 1898. godine.

(Srpskainfo)