NOVA LOKACIJA KOD ARTILJERIJSKE KASARNE Grad planira izmještanje spomenika austrougarskim vojnicima

Spomenik austrougarskim vojnicima koji datira iz 1878. godine, iduće godine će biti premješten na novu lokaciju kod tvrđave Kastel na dijelu kod Artiljerijske kasarne.

Ovaj spomenik koji govori o burnoj istoriji grada na Vrbasu se trenutno nalazi u naselju Aleja Centar u ulici Olimpijskih pobjednika.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da su pripreme za taj posao uveliko počele.

– Spomenik će biti premješten u toku iduće godine ali prije toga se moraju stvoriti određeni preduslovi. Nedavno smo izabrali firmu koja će izraditi urbanističko tehničke uslove te glavni projekat za premještanje spomenika  – rekao je Bilčar i dodao da je Grad za taj posao angažovao Centar za projektovanje i konsalnting.

Objasnio  je da bi nova lokacija za spomenik trebala biti kod tvrđave Kastel ali van zidina i to na dijelu između artiljerijske kasarne i rijeke Vrbas.  Bilčar je dodao da bi naredne godine trebao biti određen i način finasiranja ovog projekta.

Arhitekta u Republičkom zavodu za zaštitu kulturno- istorijskog i prirodnog nasleđa Milijana Okilj je rekla da je još 2007. godine bila  inicijativa za izmještanje spomenika austrougarskim vojnicima.

– Tada je predloženo da nova lokacija za spomenik bude  u neposrednoj blizini sadašnje. Zavod je tom prilikom izdao smjernice koje se moraju poštovati da bi se spomenik izmestio ali taj plan nije realizovan – kazala je Okiljeva.

Kada je u pitanju nova inicijativa ona je rekla da Zavod još nije dobio nikakav zahtjev za propisivanje mjera zaštite odnosno za određivanje  smjernica na koji način se ovaj spomenik može premjestiti.

– Prema Zakonu o kulturnim dobrima mi prvo moramo propisati mjere tehničke zaštite i dati saglasnost na tu projektnu dokumentaciju prije nego što se počne sa izmještanjem spomenika – rekla je Okiljeva.

Istakla je da se zbog dugogodišnjih negativnih prirodnih faktora spomenik nalazi u lošem stanju.

–  Na njemu je došlo do otpadanja pojedinih kamenih blokova a mjestimično se pojavilo i rastinje a orginalna spomen poloča koja je bila na spomeniku više ne postoji – kazala je Okiljeva.

Dodala je da je 2010.godine na inicijativu Komisije za ratne grobove Crvenog krsta Austrije izrađena nova spomen poloča po uzoru na staru.

Park

Prema zapisima putopisaca iz tog perioda, spomenik je bio izgrađen u jednom od najljepših parkova u tadašnjoj Banjaluci. To je bio takozvani “vojni park”, odnosno vojno šetalište u blizini “Vrbaskog logora” austrijske vojske na banjolučkom polju. Spomenik se pojavljivao na i razglednicama Banjaluke oko 1898. godine.

(Srpskainfo)

U BIH 100 MALIŠANA GODIŠNJE OBOLI OD RAKA Koliko njih ima šansu za izlječenje

Svaka tri minute jedno dijete na svijetu, koje boluje od raka,  izgubi bitku s teškom bolešću,  iako bi više od 80 odsto oboljele djece moglo preživjeti ako bi imala adekvatno liječenje, upozoravaju iz organizacije International Childhood Cancer. Povodom Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti, iz ove organizacije su upozorili svijet da je obaveza svih država

POVODOM KINESKE NOVE GODINE Djeca učila o običajima iz Kine

Radionica „Umjetnost rezanja papira“ i čas kung fua, 16. februara 2019. godine u Muzeju Republike Srpske, okupila je veliki broj djece koji su imali priliku da steknu nove vještine, upravo onakve kakve imaju njihovi vršnjaci u Kini. Naime, riječ je o događaju organizovanim od strane Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci i Muzeja Republike Srpske,

Saradnja Gradske razvojne agencije i Organizacije amputiraca pomaže invalidima

Predstavnici Gradske razvojne agencije Banjaluka i Organizacije amputiraca „UDAS“ potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, a cilj je definisati okvire za saradnju iz domena pripreme i implementacije projekata od zajedničkog interesa, identifikovanje novih izvora finansiranja, te aktivnosti koje su usmjerene na povezivanje partnera na lokalnom i regionalnom nivou. 

BRANKICA RAKOVIĆ: Vratila sam se na fabrička podešavanja

​Zdrav čovjek ima hiljadu želja, bolestan samo jednu, zapisao je ruski književnik Anton Čehov. U to su se, nažalost, uvjerili mnogi, među njima i Banjalučanka Brankica Raković, PR stručnjak, kojoj je prije nešto manje od dvije godine dijagnostikovano maligno oboljenje – Hodgkinov limfom. Iako je možda najlakše boriti se sa strahovima i problemima iza zatvorenih

OVE GODINE I U BANJALUCI Međunarodno takmičenje studenata arhitekture u martu

Međunarodno studentsko takmičenje namijenjeno studentima arhitekture iz cijele Evrope – DOCEXDOCE, ove godine biće održano i na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Takmičenje se održava 6. marta i ovo je njegovo treće izdanje, a pravo učešća imaju svi studenti arhitekture osnovnih i master studija. – DOCEXDOCE se bazira na neuobičajenom konceptu, koji podrazumijeva jednodnevnu