Vijesti 29.10.2020.

NOVA LOKACIJA NA MALTI: Od sutra testiranje na koronu iz automobila

ČITANJE: 2 minute

Na Malti, već od sutra počinje sa radom nova lokacija za testiranje na prisustvo korona virusa, gdje će građani biti testirani u svojim automobilima, kako bi se izbjegao međusobni kontakt.

Ove testiranje po principu uzimanja briseva pacijentima direktno u automobilu, obavljaće se na parkingu kod „Lesnine“, a uvedeno je kao jedna od mjera Grada u borbi protiv širenja korone usljed povećanog broja oboljelih od ovog virusa.

-Time će biti rasterećena lokacija ispred Poliklinike, na kojoj je velika gužva i na kojoj je problem pristupa jer je riječ o centru grada. Ujedno smanjujemo kontakte među građanima jer će ovdje lice iz svog automobila moći da obavi testiranje – kazao je gradonačelnik Igor Radojičić.

On je kazao da se priprema i dodatna ARI ambulanta za lica sa akutnim respiratornim infekcijama u novom objektu u Docu, pored postojeće kovid ambulante.

Direktorica Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović kazala je da prva testiranja na novoj lokaciji na Malti počinju sutra od 8.30 časova.

Oko 120 pacijenata za koje je planirano da se sutra ovdje testiraju, prema njenim riječima – biće obaviješteno od strane Higijensko-epidemiološke službe.

-Za njih će biti pripremljene uputnice koje će ih čekati na ovoj lokaciji. Tako da će se ovdje moći testirani samo oni pacijenti koje je naša služba pozavala. Ostavljena je mogućnost za one pacijente kojima ne odgovara ova lokacija, da mogu testiranje obaviti na punktu ispred Poliklinke – navela je ona.

Istakla je da je trenutno Dom zdravlja veoma opterećen, posebno primarna zdravstvena zaštita.

-Zato i ovom prilikom apelujem na građane da se pridržavaju svih preporučenih mjera kako bismo na neki način ublažili ovaj epidemijski talas širenja korona virusa – zaključila je ona.

Povećanje kapaciteta i lokacija za testiranje uvedene su kao nove mjere podrške zdravstvenoj zaštiti stanovništva.

(E.M/Banjaluka.net)

Oznake: COVID test