Vijesti 23.05.2017.

Nova odluka o kablovskoj kanalizaciji uvodi red i donosi prihode

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić ocijenio je da Prijedlog odluke o visini naknade za korišćenje putnog i ostalog zemljišta za postavljanje kablovske kanalizacije ima za cilj da konačno uredi ovu oblast.

Prema prijedlogu odluke, kablovski operateri ubuduće bi trebalo da gradu Banjaluka plaćaju naknadu od 0,10 KM, bez uračunatog PDV-a, po metru za korišćenje putnog i ostalog zemljišta za postavljanje kablovske kanalizacije.

“Propisujemo trase, cijenu i proceduru za podnošenje zahtjeva za postavljanje kablovske kanalizacije. Skupština grada će morati da donese posebnu odluku kojom će odrediti naknadu za postavljenu postojeću kanalizaciju”, rekao je Radojičić novinarima tokom pauze sjednice lokalnog parlamenta.

On je dodao da bi prijedlog odluke o kojoj su odbornici danas raspravljali, trebalo da zamijeni postojeću iz 2015. godine, koja nije ni nezakonita, ni neustavna, već je, kako je ocijenio, potpuno nesprovodiva.

“Grad po tom osnovu do sada nije naplatio na jednu KM prihoda, iako neke druge lokalne zajednice od kablovskih operatera uredno naplaćuju određene naknade za postavljenu kablovsku kanalizaciju”, rekao je Radojičić.

On je pojasnio da se prijedlogom odluke predviđa da po metru postavljanja nove kablovske kanalizacije treba naplaćivati 0,10 KM, te dodao da bi bilo logično i da se postojeća kablovska kanalizacija takođe naplaćuje po metru postavljanja.

“Međutim, gotovo sva kablovska kanalizacija je u procesu legalizacije i dok se ne završi taj proces, ne možemo da naplaćujemo naknadu po metru. Do tada možemo samo da odredimo paušalnu cijenu, koja će biti predložena narednom odlukom, ukoliko danas ova odluka bude prihvaćena”, naglasio je Radojičić.

Nezavisni odbornik u Skupštini grada Banjaluka Zoran Talić ocijenio je da prijedlog odluke o kablovskoj kanalizaciji treba dosta doraditi, jer reguliše samo izgradnju nove kablovske kanalizacije, ali ne rješava pitanje nelegalno izgrađene kanalizacije.

“I ako bude realizovana nova odluka, sredstva koja se budu prikupljala biće mala. S druge strane, iako bi prihod od naknada za nelegalno izgrađenu kanalizaciju bio mnogo veći, ta sredstva se ne prikupljaju”, rekao je Talić.

Odbornici će u nastavku sjednice raspravljati i o Inicijativi za izmjenu dijela Regulacionog plana stambenog naselja Starčevica, na koju su Komisija za prostorno uređenje i gradonačelnik dali negativno mišljenje.

Navodeći da za to postoje geološki razlozi, zbog strukture zemljišta, Radojičić je istakao da ni postojećim regulacionim planom nije predviđeno da se na tom zemljištu grade novi stambeno-poslovni objekti.

(ATV)