Svijet 26.03.2023.

Nova oštra reakcija Ukrajine, traži hitan sastanak Savjeta bezbjednosti

ČITANJE: 1 minuta

Stigla je nova reakcija iz Kijeva na planove ruskog predsjednika Vladimira Putina da postavi taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju.

U saopštenju je kijevsko ministarstvo spoljnih poslova to opisalo kao “još jedan provokativan korak” Moskve koji “potkopava međunarodni bezbjednosni sistem u cjelini”.

“Rusija još jednom potvrđuje svoju kroničnu nesposobnost da bude odgovoran upravitelj nuklearnim oružjem kao sredstvom odvraćanja i prevencije rata, a ne kao sredstvom prijetnji i zastrašivanja”, poručilo je ukrajinsko ministarstvo.

Ukrajina je zatražila hitno sazivanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN-a. Uz to, pozvala je G7 i Evropsku uniju da upozore Bjelorusiju na “dalekosežne posljedice” ako prihvati rusko nuklearno oružje.

“Ukrajina poziva sve članove međunarodne zajednice da zločinačkom Putinovom režimu prenesu kategoričku poruku o neprihvatljivosti njegovih sljedećih nuklearnih provokacija te da poduzmu odlučne mjere za učinkovito odvraćanje i sprečavanje svake mogućnosti upotrebe nuklearnog oružja od strane države agresora”, zaključuje se u saopštenju, prenosi Index.

Oznake: Rusija, Ukrajina