Vijesti 01.11.2016.

Nova peć banjalučke Poljoprivredne škole štedi 20.000 KM godišnje!

ČITANJE: 2 minute

Poljoprivredna škola u Banjaluci će od iduće zime umjesto skupog lož ulja za grijanje koristiti drvenu sječku, čime će troškovi biti prepolovljeni.

Najstarija banjalučka srednja škola trebalo bi da dobije i novu fasadu i led rasvjetu, a sve to u sklopu projekta energetske efikasnosti, koje je menadžemnt škole dogovorio sa slovenačko – američkim partnerom.

– Projekat je u završnoj fazi, nakon čega ćemo razgovarati sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS i Gradskom upravom o javno-privatnom partnerstvu – kaže direktor škole Edi Haneš.

Troškovi grijanja sada su oko 40.000 KM godišnje, a od uštede, koju bi imali nakon rekonstrukcije, otplaćivali bi kredit za izgradnju kotlovnice i obnovu fasade i rasvjete.

Škola se grije na lož ulje, koji je najskuplji a i potencijalno opasan energent, jer su cisterne postavljene uz zid škole. Kada zamijenimo kotlove, izvođač radova bi po ugovoru obezbjeđivao drvenu sečku. U novim kotlovima ložiće se i otpadni materijal iz školskih voćnjaka, koji ostaje nakon orezivanja, što je dodatna ušteda – kaže Haneš.

Ova škola već ima iskustva sa inovacijama i uštedama. Učestvuju u nekoliko projekata sa Gradskom razvojnom agencijom, Tehnološkim fakultetom i Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća. Posebno su ponosni na projekat uštede vode.

– Prije tri godine smo iskopali bunar od novca koji je ostao od jednog projekta, te smo u sportskoj dvorani instalirali dva kolektora, gdje se zagrijavaju bojleri. Na takav način, umjesto 8.000 KM, koliko smo godišnje plaćali račune za vodu, sada plaćamo oko 2.900 KM – s ponosom kaže Haneš.

Kutak za đake putnike

Uz pomoć UNICEF Poljoprivredna škola će opremiti prostoriju za dnevni boravak đaka putnika.

– Oko 50 odsto naših učenika putuje i autobuse čekaju i po dva sata. Od iduće godine to vrijeme će moći da provedu u školi, gdje će imati na raspolaganju kuhinju, kompjutere i televizor – kaže Haneš.

(blic.rs)