NOVA POSLOVNA ZONA: Uskoro licitacija za prvu parcelu

Za prodaju prve parcele u novoj poslovnoj zoni “Jelšingrad” uskoro će biti raspisan javni poziv, nakon što je na zadnjoj sjednici Skupštine grada donesena odluka o prvoj licitaciji za prodaju oko 20.000 kvadrata namjenjenih za izgradnju privrednih objekata u toj zoni.

Kako ističu u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, već vlada veliko interesovanje privrednih subjekata za otvaranje nove poslovne zone.

-Početna vrijednost zemljišta koje će biti ponuđeno na licitaciju iznosi nešto više od 2,2 miliona, a pravo učestvovanja u postupku licitacije imaju privredni subjekti, koji su registrovani za obavljanje proizvodne djelatnosti – naveli su iz odjeljenja i dodali da prema planiranoj dinamici, prvi inestitor bi mogao ući u novu poslovnu zonu do kraja ove godine.

Buduća poslovna zona prostire na dvije lokacije površine od 2,4 i 2,8 hektara, a adut će joj biti atraktivna lokacija, s obzirom na blizinu autoputa, pruge i međunarodnog aerodroma. U toku godine je planirano raspisivanje javne nabavke za izvođača radova na nedostajućoj infrastrukturi u ovoj zoni, za što su obezbijeđena novčana sredstva u budžetu za 2019. godinu.

U isto vrijeme, u okviru nastavka ulaganja u poslovnu zonu „Ramići-Banja Luka“, u planu je izgradnja nedostajuće infrastrukture u cilju uređenja kompletne zone, a sve to kako bi investitori dobili što bolje uslove za rad.

Napominjemo, da je Grad u posljednje tri godine u razvoj poslovnih zona uložio oko 3,2 miliona KM, od čega vlastita novčana sredstva iznose 2,7 miliona KM. Tim ulaganjem, obezbijeđena je potpuno nova saobraćajna infrastruktura u dužini preko dva kilometra u koju je uključena hidrotehnička infrastruktura (vodovod, oborinska i fekalna kanalizacija), elektroenergetska i telekomunikaciona kanalizacija, te javna LED rasvjeta.

U Poslovnoj zoni „Ramići – Banja Luka“ trenutno se nalazi 15 investitora koji su u različitim fazama kako izgradnje svojih privrednih objekata, tako i otpočinjanje proizvodnih procesa. Ukupna ulaganja investitora, prema podacima sa kojima raspolaže odjeljenje, na kraju 2018. godine, iznose 13,5 miliona KM.

-Trenutno od slobodnih kapaciteta u Poslovnoj zoni „Ramići – Banja Luka“ nalazi se velika proizvodna hala koja je prvenstveno namijenjena prodaji u svrhu razvoja proizvodnih djelatnosti. Grad Banja Luka je u cilju realizacije investicionih projekata od posebnog značaja za lokalni ekonomski razvoj, omogućio pogodnosti pod određenim uslovima za prodaju ovog objekta – zaključili su iz resornog odjeljenja.

Takođe, do kraja 2019. godine potencijalnim investitorima biće ponuđena još jedna grinfild lokacija u površini od 7.844 m2 u Poslovnoj zoni „Ramići – Banja Luka“.

ĐOKOVIĆ SA 44,6 MILIONA NA 23. MJESTU: Federer najplaćeniji sportista na svijetu

Švajcarski teniser Rodžer Federer najplaćeniji je sportista na svijetu sa zaradom od 106,3 miliona dolara u posljednjih godinu dana, od čega je čak 100 miliona od sponzorskih ugovora, objavio je magazin „Forbs“. Na drugom mjestu je fudbaler Kristijano Ronaldo sa 105 miliona, a na trećem fudbaler Lionel Mesi sa 104. Prvi reket svijeta Novak Đoković

FBiH: Nošenje maski na otvorenom javnom prostoru od sutra nije obavezno

Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koja stupa na snagu sutra, nošenje maski na otvorenom javnom prostoru nije obavezno, ukoliko je moguće držati razmak od dva metra, dok je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru obavezno.  Uz nošenje maske, pridržavanje fizičke distance, učestalo pranje i dezinfekciju ruku, dezinfekciju površina i predmeta koji se često

RESPIRATORI OSTAJU NA AERODROMU: „Srebrena malina“ još uvijek nije uplatila PDV

Firma “Srebrena malina” nije platila PDV za respiratore, koji su u Federaciju BiH (FBiH) stigli iz Kine, rekao je portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević.  Kovačević je naveo da “Srebrena malina” trenutno duguje UIO PDV za april u iznosu nešto većem od 472.000 KM. – Ukoliko se uplata izvrši danas, biće proknjižena

BEZ IZOLACIJE I TESTIRANJA: Na graničnom prelazu Kostajnica zabilježeni prvi prelasci građana iz Hrvatske

Prvi prelasci građana iz Hrvatske zabilježeni su na graničnom prelazu Kostajnica, bez mjera izolacije ili testiranja na virus korona, rekao je portparol opštine Aleksandar Pašić.  Pašić je istakao da je otvaranje granice od velikog privrednog značaja za opštinu Kostajnica, odnosno za poslovne subjekte koji imaju prijavljenu djelatnost na području ove pogranične lokalne zajednice. Prema njegovim

PROTESTI U SARAJEVU: Više hiljada građana izrazilo nezadovoljstvo radom aktuelne vlasti

Više hiljada ljudi danas se okupilo u Sarajevu, a oni traže da se opozicija ujedini i da konačno dođe do promjena na političkom, ekonomskom i socikalnom planu. Novinar “Nezavisnih” javlja da su građani u protesnu šetnju izašli jer su nezadovoljni radom aktuelne vlasti, odgađanjem izbora i zbog korupocije. Protesna šetnja krenula je od Sebilja na