NOVA POSLOVNA ZONA: Uskoro licitacija za prvu parcelu

Za prodaju prve parcele u novoj poslovnoj zoni “Jelšingrad” uskoro će biti raspisan javni poziv, nakon što je na zadnjoj sjednici Skupštine grada donesena odluka o prvoj licitaciji za prodaju oko 20.000 kvadrata namjenjenih za izgradnju privrednih objekata u toj zoni.

Kako ističu u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, već vlada veliko interesovanje privrednih subjekata za otvaranje nove poslovne zone.

-Početna vrijednost zemljišta koje će biti ponuđeno na licitaciju iznosi nešto više od 2,2 miliona, a pravo učestvovanja u postupku licitacije imaju privredni subjekti, koji su registrovani za obavljanje proizvodne djelatnosti – naveli su iz odjeljenja i dodali da prema planiranoj dinamici, prvi inestitor bi mogao ući u novu poslovnu zonu do kraja ove godine.

Buduća poslovna zona prostire na dvije lokacije površine od 2,4 i 2,8 hektara, a adut će joj biti atraktivna lokacija, s obzirom na blizinu autoputa, pruge i međunarodnog aerodroma. U toku godine je planirano raspisivanje javne nabavke za izvođača radova na nedostajućoj infrastrukturi u ovoj zoni, za što su obezbijeđena novčana sredstva u budžetu za 2019. godinu.

U isto vrijeme, u okviru nastavka ulaganja u poslovnu zonu „Ramići-Banja Luka“, u planu je izgradnja nedostajuće infrastrukture u cilju uređenja kompletne zone, a sve to kako bi investitori dobili što bolje uslove za rad.

Napominjemo, da je Grad u posljednje tri godine u razvoj poslovnih zona uložio oko 3,2 miliona KM, od čega vlastita novčana sredstva iznose 2,7 miliona KM. Tim ulaganjem, obezbijeđena je potpuno nova saobraćajna infrastruktura u dužini preko dva kilometra u koju je uključena hidrotehnička infrastruktura (vodovod, oborinska i fekalna kanalizacija), elektroenergetska i telekomunikaciona kanalizacija, te javna LED rasvjeta.

U Poslovnoj zoni „Ramići – Banja Luka“ trenutno se nalazi 15 investitora koji su u različitim fazama kako izgradnje svojih privrednih objekata, tako i otpočinjanje proizvodnih procesa. Ukupna ulaganja investitora, prema podacima sa kojima raspolaže odjeljenje, na kraju 2018. godine, iznose 13,5 miliona KM.

-Trenutno od slobodnih kapaciteta u Poslovnoj zoni „Ramići – Banja Luka“ nalazi se velika proizvodna hala koja je prvenstveno namijenjena prodaji u svrhu razvoja proizvodnih djelatnosti. Grad Banja Luka je u cilju realizacije investicionih projekata od posebnog značaja za lokalni ekonomski razvoj, omogućio pogodnosti pod određenim uslovima za prodaju ovog objekta – zaključili su iz resornog odjeljenja.

Takođe, do kraja 2019. godine potencijalnim investitorima biće ponuđena još jedna grinfild lokacija u površini od 7.844 m2 u Poslovnoj zoni „Ramići – Banja Luka“.

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba

“BIO JE SMAK SVETA”: Matija Bećković govorio poeziju u NUB RS

U Banjaluci je održano veče akademika Matije Bećkovića o temi “Bio je smak sveta”, što je i naziv njegove knjige novih i izabranih pjesama. Bećković je uoči ove večeri citirao za Srnu dio naslovne pjesme: “Bio je smak sveta, a mi smo od smaka mislili da je provala oblaka, od sudnjeg dana da je nepogoda,

Dodik i Cvijanovićeva se sastali sa Medvedevim

U Beogradu je večeras održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim. “Naša saradnja sa Ruskom Federacijom je odlična. Naravno da Republika Srpska ima mnogo bolje odnose sa Rusijom nego ostali dio BiH. U Banjaluci gradimo rusko- srpski centar, koji je dokaz velikog