Vijesti 05.08.2016.

Nova postrojenja Depota za punu kontrolu otpada

ČITANJE: 2 minute

Projekat sanacije i proširenja regionalne deponije u Ramićima završen je posljednjih dana jula, a investicija vrijedna 2,85 miliona evra ima cilj poboljšanje kvaliteta i očuvanje životne sredine.

Direktor “Depota” Novo Grujić rekao je da se radi o projektu podrške sektoru čvrstog otpada koji je finansirala Evropska komisija iz IPA fondova.

– Dosta toga je urađeno u posljednje vrijeme na modernizaciji deponije u Ramićima i možemo slobodno reći da smo ostvarili sve ciljeve na osnovu kojih smo aplicirali za ovu donaciju – rekao je Grujić.

Prije nekoliko dana pušteno je u rad postrojenje za sagorijevanje deponijskog gasa, čime će biti otklonjeno njegovo emitovanje na šire i uže područje oko deponije.

– U okviru ovog projekta nabavili smo i postrojenje za pročišćavanje deponijskih voda, čime je umanjen problem neprijatnih mirisa sa deponije i riješen problem sanitarnog odlaganja otpada iz grada na duži period – rekao je direktor “Depota”.

Ovo preduzeće je iz sopstvenih sredstava, ali i uz donaciju od 100.000 KM, koju je takođe obezbijedio Fond za zaštitu životne sredine, nabavilo i liniju za razdvajanje čvrstog otpada i presu za baliranje plastike, papira i najlona.

– Njeno instaliranje i stavljanje u funkciju predviđeno je tokom ove godine. Trenutno pribavljamo tehničku dokumentaciju za izgradnju hale u kojoj bismo postavili ovu liniju. Nova oprema će povećati prostor za odlaganje otpada na deponiji i smanjiti njegove količine, naročito nerazgradivih materijala poput najlona i plastike – objasnio je Grujić.

Dodao je da su nabavili i automatsko postrojenje za pranje vozila koja odlažu otpad.

– To garantuje da će vozila sa deponije izlaziti čistih točkova. Postrojenje smo nabavili sopstvenim sredstvima, ali uz pomoć Fonda za zaštitu životne sredine. Imamo i novu meteo-stanicu za mjerenje mikroklimatskih parametara na deponiji – ispričao je Grujić.

Naglasio je da je ovo preduzeće u prvoj polovini ove godine povećalo poslovne prihode u odnosu na isti period prošle godine za 60.000 maraka, dok su ukupni prihodi veći za 161.000 KM.

Tužbe

Novo Grujić je najavio i tužbe protiv pojedinih dužnika “Depota”.

– Ukupan dug prema našem preduzeću porastao je na 1,7 miliona maraka. Najneredovnije platiše su “Čistoća i zelenilo” Čelinac, “Komunalac” Laktaši i “Komunalac” Srbac – rekao je Grujić.

(Glas Srpske)