Biznis 07.03.2016.

Nova pravila: Podsticaji za voćare samo ako proizvedu 10 tona jabuka

ČITANJE: 3 minute
jabuke vocnjak
Ako proizvođači jabuka i ove godine žele premiju, moraju dobro da zavrnu rukave i proizvedu 19 puta više jabuka nego lani. Prošle godine bilo je dovoljno da u paletama prikupe 500 kilograma. Ovogodišnji limit je 10 tona.

-To znači jedino da ovi mali i sitni proizvođači na neki način ne bi mogli da ostvare subvenciju, koji se bave sa manjom proizvodnjom, koji nisu intenzivni proizvođači- pojašnjava Dragoja Dojčinović, Udruženje voćara RS.

-Pa moraju biti oštri kriterijumi. Mi moramo graditi kvalitet. Mi moramo sredstvima države podsticati proizvodnju onih proizvođača koji će tržišne viškove davati tržištu- kaže Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS.

Oštrija pravila za voćare nisu jedina novost. Novim Pravilnikom za podsticaje ukupni iznos svih premija koje jedan poljoprivrednik može da dobije ne smije biti veći od 500 hiljada maraka.

Tako, na primjer, u “Farmlendu” iz Nove Topole mogu da zaborave na oko 2 miliona maraka koje su dobili prošle godine. Uz ukupni limit, ministarstvo je sve važnije stavke bukvalno prepolovilo. Za utovljenu junad ili svinje farmeri više ne mogu da računaju na prošlogodišnjih 100 hiljada na koje su maksimalno mogli da računaju.

-Ne znam zašto se to tako dešava. Umjesto da su podigli limit oni stalno pokušavaju to stočarstvo nekako.Ipak tov košta, od prvog dana ulaska, mora ga čovjek stalno finansirati, svaki dan jede a jednom dobija novac- kaže Žare Švraka, poljoprivrednik iz Vrbaške kod Gradiške

Gornja granica podsticaja smanjena je i proizvođačima koza i ovaca umjesto prošlogodišnjih 25, vlasnik stada ove godine može da dobije 15 hiljada maraka. Vlada je očigledno odlučila da štedi i na kokama, pijetlovima i pilićima tako da peradar umjesto dosadašnjih 50 maksimalno može da računa na 30 hiljada maraka pomoći od države.

Manji su i podsticaji za kupljenu mehanizaciju. U vrijeme dok je kupovao traktor i plug Petar Kurta iz Čatrnje kod Gradiške, računao je, kaže, na veći povrat novca od države.

-U rješenju piše da se odobrava povrat od dvadeset posto, a 30% nam je obećano. 10% je kao odbijeno a radi čega to se ne zna- rekao je Petar Kurta, poljoprivredni proizvođač iz Čatrnje kod Gradiške.

Agrarni budžet od 60 miliona maraka ne smije da poprimi socijalni karakter, tvrdi ministar. Sredstva se kaže moraju pravilno raspodjeliti i namjenski koristiti.

-Mi ne možemo sredstvima agrarnog budžeta finansirati i neke socijalne namjene. To moraju biti pitanja razrađena drugim politikama svake države pa i naše – rekao je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS.

Premije za mlijeko i za proizvodnju pšenice u ministarstvu nisu dirali. Vratili su i lani ugašenu premiju za uzgoj priplodnih junica, baš kao i sufinansiranje osiguravanja poljoprivredne proizvodnje. Onim farmerima koji odluče da osuguraju svoja dobra, iskeširaće pola od ukupne sume najviše 25 hiljada maraka po korisniku.

 (ATV)