Vijesti 09.12.2018.

NOVA PRAVILA Roditelji imaju pravo na bolovanje sve dok traje bolničko liječenje djeteta

ČITANJE: 2 minute

Roditelji djeteta koje se nalazi na bolničkom liječenju od naredne godine imaju pravo na bolovanje u trajanju bolničkog liječenja djeteta, što ranije nije bio slučaj.

Fond zdravstvenog osiguranja RS saopštio je kako su maksimalno pojednostavili proceduru odobravanja ovog bolovanja, pa za odobravanje nije potrebno komisijsko odlučivanje, već samo otpusno pismo iz bolnice za osiguranika čije se dijete nalazi na bolničkom liječenju.

Inače, pravo na bolovanje ima jedan od roditelja ili staratelja djeteta koji u bolnici boravi na preporuku ljekara koji je dijete uputio u bolnicu, u skladu sa važećim propisima.

Ovu novinu Fond je omogućio izmjenom Pravilnika o ostvarivanju prava na naknadu plata za vrijeme privremene nesposobnosti za rad, koji će se početi primjenjivati od 1. januara naredne godine.

-Napominjemo da ovo pravo imaju osiguranici čijem djetetu je odobreno bolničko liječenje u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, ali i izvan RS – ističu u Fondu ZO RS.

Osim ovog bolovanja, podsjećaju, roditelji imaju pravo i na privremenu nesposobnost za rad za njegu užeg člana porodice i to 15 dana ukoliko se radi o djeci do 15 godina starosti, odnosno sedam dana za starijeg člana uže porodice, kao i do četiri mjeseca ukoliko je u pitanju teško zdravstveno stanje djeteta do 18 godina starosti.

Takođe, izmjenom Pravilnika precizirano je da se bolovanje može otvoriti ili produžiti isključivo na osnovu ljekarskog pregleda osiguranika i medicinskog nalaza o njegovom zdravstvenom stanju. Kada je u pitanju prvostepena komisija, bolovanje se može produžiti bez ličnog prisustva osiguranika samo ukoliko je osiguranik teško bolestan (nepokretan, teško pokretan i slično), a izuzetak su i osigurana lica koja se nalaze na bolničkom liječenju.  Pravilnikom je  precizirano, što ranije nije bio slučaj, da se doznake za bolovanje izdaju do petog u mjesecu za prethodni mjesec.

Osim toga, na ovaj način, Fond nastoji da unaprijedi kontrolu bolovanja i spriječi eventualne zloupotrebe.

-Kontrola i upravljanje svim troškovima je naše opredeljenje koje daje rezultate, prvenstveno kada je u pitanju stabilizacija poslovanja i smanjenje ukupnih obaveza, a da pri tome nisu smanjenja prava naših osiguranika. To ćemo raditi i ubuduće, te još jednom pozivamo naše poslovne partnere, posebno poslodavce, da zajedno radimo na unapređenju ove oblasti, kako bi što manje bilo prostora za eventualne zloupotrebe zdravstvenog sistema, kao i prava iz zdravstvenog osiguranja – navodi se u saopštenju Fonda.

(Srpskainfo)