Vijesti 09.12.2016.

Nova pravila u vrtićima i manje kvadrata za djecu

ČITANJE: 3 minute

Širina stepenica, visina gazišta, temperatura u objektu i ventilacija, namještaj i igračke, te oprema u kuhinji samo su dio stvari obuhvaćenih novim pravilnikom o standardima i normativima za oblast predškolskog vaspitanja i obrazovanja, a kojem će vrtići u RS morati prilagoditi u narednoj godini.

Dokument je objavilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a u pitanju je radna verzija podložna promjenama na koju predškolske ustanove do sredine decembra mogu uputiti primjedbe.

Tako je, primjera radi, u njemu određeno kako visina gazišta stepenice ne smije biti veća od 15 cm, a širina najmanje 30. Ograda na stepeništu treba da bude izrađena od vertikalnih elemenata s visinom od najmanje jedan metar. Zabranjeno je postavljanje klizavih podova, ulazna vrata ne smiju imati pragove, vlažnost vazduha se mora mjeriti pomoću higrometra, a grijna tijela moraju imati zaštitnu masku.

Ono što bi moglo da zabrine roditelje je da će mališani po novim pravilima imati manje prostora. Naime, starim pravilnikom svako dijete moralo je u radnoj sobi da ima na raspolaganju najmanje tri kvadrata slobodne radne površine, u koju se ne računa namještaj u prostoriji.

Novim, “zakinuti” su za pola kvadrata, dok radna soba, koja je morala imati najmanje 30 kvadratnih metara, sada može biti i 25. Zanimljivo je i to da se prilikom opremanja dvorišta ne preporučuje postavljanje ljuljaški.

“Pravilnik treba preciznije da definiše uslove u kojima borave djeca u predškolskim ustanovama. On precizno definiše standarde u pogledu namještaja za predškolske ustanove, opreme u prostorijama za pripremu hrane u kuhinji i priručnoj kuhinji. U važećem pravilniku ne postoje tako precizni standardi”, kažu u resornom ministarstvu.

Dodaju kako je posebna pažnja posvećena igračkama i materijalima za igru i rano učenje, gdje je jasno utvrđeno koji je to neophodan didaktički materijal i igračke potrebne za rad za jednu vaspitnu grupu u predškolskoj ustanovi.

“Novina su i jasno definisani uslovi za rad igraonica jer je Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju propisano da se opremanje igraonica za igru i druženje djece, za proslavu rođendana i slično, vrši u skladu s ovim pravilnikom”, zaključili su nadležni.

Sanjin Buzadžija, predsjednik Udruženja privatnih predškolskih ustanova Republike Srpske, ocijenio je kako je u pitanju obiman dokument te da će ustanove koje predstavlja definitivno uputiti primjedbe i sugestije. “Novi pravilnik nam je potreban, ali mora biti u sferi razumijevanja i javnog i privatnog sektora.

Takođe, nadam se da se neće primjenjivati retroaktivno i da će važiti samo za one predškolske ustanove koje će se otvarati u budućnosti”, istakao je Buzadžija.

On nije želio otkrivati prijedloge i primjedbe na njega, dodajući kako će to biti usaglašeno na sjednici Upravnog odbora Udruženja. U Centru za predškolsko vaspitanje Banjaluka su kratko rekli kako se još nisu upoznali s novim pravilnikom. Nedavno je donesen i pravilnik koji se tiče ishrane mališana.

Neka od novih pravila:

Visina gazišta stepenice ne smije biti veća od 15 cm

Ljuljaške više nisu poželjne

Radijator mora imati zaštitnu masku

Ulazna vrata vrtića ne smiju imati prag

Klizavi podovi zabranjeni

Potrebne didaktičke igračke

(Nezavisne)