Vijesti 29.06.2016.

Nova pravila za zaposlene, najniža plata ostaje ista

ČITANJE: 2 minute

Vlada Republike Srpske je prelomila. Opšti kolektivni ugovor iz starog zakona o radu sutra odlazi u istoriju. Nakon niza neuspjelih pokušaja da se socijalni partneri dogovore oko novog, Vlada Srpske je nametnula rješenje.

ATV saznaje da najniža plata radnika u Srpskoj ostaje ista- 370 maraka, uvećava se za rad noću, prekovremeni rad, rad za državne praznike. Dnevnica za službena putovanja neće se mijenjati, a plaćaće se i rad na terenu. Topli obrok biće šest maraka dnevno.

“Ova odluka je privremenog karaktera i važiće sve do momenta dok se socijalni partneri ne dogovore u svojim pregovorima, mi ćemo na tome raditi. Vrlo brzo doći će do opšteg kolektivnog ugovora”, rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Dok iz Vlade poručuju da nisu imali drugog izbora, novosti sa Trga Republike u redovima sindikalaca i poslodavaca različito tumače. Poslodavcima nije mila utvrđena cijena toplog obroka, ali tvrde da su očekivali takav potez Vlade.

“Mi smo spremni da nastavimo da nastavimo pregovore, mi smo na pragu da potpišeno nekoliko granskih kolektivnih ugovora”, izjavio je Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca.

A upravo to, po mišljenu Ranke Mišić, bio je i cilj novog zakona o radu. Tvrdi da su se Vlada i poslodavci, sindikalcima iza leđa, govorili kako da se riješe opšteg kolektivnog ugovora.

“Vlada je preuzela odogovornost za sve što je preuzela, odnosno potvrđuje stav da je cilj da nestanu kolektivni ugovori, jer se tu nalaze zarađena prava radnika”, rekla je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.

Opšti kolektivni ugovor prestao je da važi 20. aprila kada je mu je, po novom Zakonu istekao rok. Vlada Srpske ga je na svoju inicijativu dva puta produžavala.

(ATV)