Vijesti 06.04.2016.

Nova priča o pljački zagrebačkog MUP-a: Novac i zlato pripadali peruanskom narkokartelu?

ČITANJE: 3 minute
mup hrvatska pljacka
Oko dva kilograma zlata i 280.000 evra koji su provalnici tokom noći s nedjelje na ponedjeljak ukrali iz sefa u sjedištu kriminalističke policije u Zagrebu, istražioci i pripadnici USKOK-a povezivali su s velikom operacijom pranja novca peruanskog narkokartela.

Iako je novac službeno zaplijenjen u rutinskoj zasjedi mobilne jedinice Kobri 14. februara ove godine, priča je puno komplikovanija s obzirom na to da se radi o jednom od najvećih slučajeva na kojem trenutno rade hrvatska policija, DORH, Poreska uprava i Ured za sprečavanje pranja novca, a sumnja se da se radi o malverzacijama teškim nekoliko stotina miliona kuna.

Sve to pokazuje da se provalnici sasvim sigurno nisu zatekli bez insajderskih informacija o tome da se u sefu načelnika službe organizovanog kriminala Željka Dolačkog nalazi vrijedan plijen.

Naime, zapljena potiče od 14. februaru ove godine, kada su Kobre zaustavile vozilo u kojem je bio Antonio I.

U vozilu se nalazilo spomenutih 280.000 evra u gotovini te jedna zlatna poluga s natpisom “Credit Suisse 1 kg gold 999,9” te još osam zlatnih listića – dva velika i šest manjih.

Uz potvrdu o oduzimanju predmeta, novac i zlato su pohranjeni u sefu načelnika, a Antonio I . je ubrzo donio potvrdu prema kojoj je novac potekao od legalne prodaje njegove kuće izvjesnom Mili Ž.

Takođe je rekao da je zlato kupio od kompanije Sedatus INT, čije je sjedište pokraj njegove kuće.

Policajci su odlučili zadržati zlato i novac dok se detaljno ne provjeri njegovo porijeklo – to je barem bila službena verzija.

Naime, prema svemu sudeći, policajci kod Antonija I. zlato i novac nisu pronašli slučajno, nego su to napravili u sklopu velike akcije koja je ubrzo trebala biti finalizovana, a u kojoj je jedan od osumnjičenika P. I. (59), otac Antonija I.

Riječ je o slučaju o kojem su mediji već izvještavali, a na osnovu poreskih nadzora koji su provedeni 2013. nad nizom manje poznatih hrvatskih kompanija zbog sumnje da se bave organizovanim pranjem novca, i to tako da fiktivno otkupljuju zlato.

Naime, Poreska uprava je 2013. detektovala da u Hrvatsku dolaze velike svote novca preko italijanskih kompaniaj Italpreziosi i JM Gold, a novac je uplaćivan na račune niza hrvatskih firmi kako bi one njime kupovale zlato.

Međutim, Poreska uprava je osporila tu kupnju jer se provjerama nije uspjelo dokazati da je zlato zaista kupljeno.

Takođe, međunarodnim provjerama utvrđeno je da novac u italijansku firmu Italpreziosi stiže iz peruanske rudarske kompanije CIA Minera Aurifera Santa Rosa u vlasništvu porodice Sanchez – Perades, koju američka DEA istražuje zbog sumnji da se bavi proizvodnjom kokaina.

Jedna od hrvatskih firmi kojoj su italijanske kompanije uplaćivale milionske iznose upravo je Sedatus, od kojeg je, prema vlastitim tvrdnjama, Antonio I. kupio svoja dva kilograma zlata.

No, to nije sve. Naime, Antonijev otac P. I. takođe se našao pod istragom nakon što je Poreska uprava otkrila da se veliki iznosi novca, nakon što stignu na račun Sedatusa, uplaćuju na račune privatnih osoba koje onda za njih otkupljuju zlato, između ostalog i na račun P. I.

Iako je riječ o osobi koja radi za platu od 2500 kuna (oko 650 KM), on i još jedan nezaposleni muškarac proteklih su godina navodno na račun dobili nevjerojatnih 76 miliona kuna (oko 20 miliona KM), što USKOK smatra paravanom za pranje novca.

Navodno je slijedom toga u pripremi bilo i hapšenje desetak osoba zbog sumnji na organizovani kriminal, te su im trebali biti blokirani računi.

Upravo zbog sumnji na ova vrlo složena kaznena djela policajci su oklijevali Antoniju I. vratiti novac i zlato iako je tvrdio da ima valjane papire.

 

(Jutarnji List)