Vijesti 30.05.2019.

Nova rasvjeta u više od 20 naselja

ČITANJE: 2 minute

​Za novu javnu rasvjetu u više od 20 naselja i desetak ulica ove godine je planirano 130.000 KM, i to 40.000 KM iz budžetskih sredstava i 90.000 KM iz namjenskih sredstava po Zakonu o koncesijama, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Za rekonstrukciju je namijenjeno 40.000 KM, a grad je konkurisao i za sufinansiranje projekta kod UNDP-a za izgradnju i rekonstrukciju javne rasvjete u cilju poboljšanja energetske efikasnosti i smanjenja potrošnje energije uvođenjem LED rasvjete.

“Izgradnja obuhvata pripremanje dokumentacije UTU i projekata, troškove elektroenergetske saglasnosti, izgradnju nove ulične rasvjete, polaganje podzemnih i nadzemnih kablova, izradu betonskih temelja, montažu stubova i ugradnju mjernih ormara”, kazali su u Odjeljenju.

Nova rasvjeta planirana je u ulicama Despota Stefana Lazarevića, Petra Pecije, Koste Vojinovića, Kralja Alfonsa XIII, Braće Miletića, Prištinskoj, Srpskih ustanika, Đurđevića put, Beogradskoj i Kralja Aleksandra Karađorđevića, kao i u Priječanima, Zalužanima, Kuljanima i Šargovcu.  Takođe je planirana i u Drakuliću, Debeljacima, u Ulici Sime Milić Jorgić, u parku “Mladen Stojanović”, na Laušu i pješačkim stazama na području grada.

“Na seoskom području rasvjetu će dobiti mjesne zajednice Bronzani Majdan, Čokorska polja, Piskavica, Potkozarje, Borkovići, Kola, Motike, Stričići, Goleši, Saračica, Rekavica, Verići, Krupa na Vrbasu i Ljubačevo”, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Na području grada trenutno ima oko 17.500 svjetiljki i oko 370 mjernih ormara, na seoskom području ima 5.500 svjetiljki, a ukupno je oko 30 kilometara neosvijetljenih ulica.

Milan M. iz Piskavice rekao je da će se dobijanjem javne rasvjete u mjesnoj zajednici u kojoj on živi olakšati način života za sve mještane.

“Dugi niz godina smo čekali na rasvjetu i ovo je bio prioritet koji i nama sa seoskog područja mnogo znači”, kazao je Milan M.

(Nezavisne)