Vijesti 25.10.2018.

NOVA RJEŠENJA ZA KANALIZACIONI SISTEM Grad traži investitore za izgradnju kolektora

ČITANJE: 2 minute

Dugogodišnji problem Banjaluke, izlivanje kanalizacije u Vrbas i nepostojanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, konačno je stigao na red za rješavanje.

Ovaj višemilionski projekat odavno tapka u mjestu, jer nadležni u Gradskoj upravi nemaju novca za realizaciju, ali ovu priču su napokon pokrenuli sa mrtve tačke, pošto Banjaluka u narednom periodu želi da dobije i titulu „zelenog grada“.

Da bi trajno riješili otpadne vode urbanog područja grada potrebno je izgraditi centralno postrojenje za prečišćavanje ili više rejonskih. Ovakva inveticija, prema nekim ranijim proračunima vrijedi oko 100 miliona KM.

Gradonačelnik Igor Radojičić nedavno je razgovarao sa ambasadorkom NR Kine u BiH Čen BO, te kineskim investitorima ponudio da ulažu u projekat prečišćavanja otpadnih voda u Banjaluci.

Uporedo, važno je unaprijediti i kanalizacionu mrežu, jer više od četvrtine stanovnika u Banjaluci živi u naseljima bez ove komunalne infrastrukture. Cilj Grada je za četiri godine povećati broj korisnika na kanalizacionoj mreži za deset odsto, te izgraditi 5,316 kilometara glavnog kolektora i 3,6 kilometara sekundarnog.

O trenutnom stanju i planovima za razvoj gradskog kanalizacionog sistema gradonačelnik je razgovarao i sa predstavnicima „Vodovoda“ i resornih gradskih odjeljenja.

Kako je rečeno nakon sastanka, okrenuli su se traženju novih rješenja, kako bi što veći dio grada bio pokriven mrežom. Podsjetili su da još od 2010. godine postoji projekat za cjelokupnu mrežu, koji, međutim, iziskuje ogromna ulaganja.

Nakon snimljenog stanja na terenu, najavljuju, biće zatraženo da se predlože nova tehnološka rješenja.

– Treba vidjeti i kako su problem riješili gradovi u okruženju. Banjaluka još od ranije ima urađen projekat za izgradnju centralnog prostrojenja i trebamo vidjeti da li je on više realan, ili je bolje tražiti neka nova rješenja. Potencijalnim investitorima treba dostaviti plan kanalizacione mreže, da se krene u novo projektovanje, ili da ostanemo pri starom rješenju i parcijalno krenemo sa ulaganjima- pojasnio je direktor „Vodovoda“ Zoran  Popović.

Prema podacima ovog preduzeća, dužina kanalizacione mreže u gradu iznosi 399 kilometara, od čega se 188 odnosi na fekalni, 115 na oborinski i 96 kilometara na mešoviti kolektor.

Koncept „zeleni grad“ kojem Banjaluka teži u narednim godinama podrazumijeva ekološki održiv, komunalno opremljen, energetski efikasan i bezbjedan grad u kojem bi u narednih deset godina 90 odsto domaćinstava bilo priključeno na vodovodnu mrežu, 80 odsto na kanalizacionu mrežu, poboljšano prikupljanje i odvoz smeća, smanjena emisija ugljen dioksida, te uvećan broj zelenih površina.

(Srpskainfo)