Vijesti 04.05.2019.

NOVA RUTA ZA REKREACIJU Još 15 kilometara staza za bicikliste i pješake

ČITANJE: 2 minute

Osim već postojećih ruta, u Banjaluci bi trebalo da budu obnovljene još biciklističke i pješačke staze na području Starčevice, Srpskih Toplica, rijeke Suturlije i brda Šibovi.

Na teritoriji grada i širem okruženju nema dovoljno uređenih brdskih biciklističkih i pješačkih staza, iako na samo par kilometara od centra ima adekvatnih terena za brdski i rekreativni biciklizam i pješačenje, ističu u Turističkoj organizaciji Banjaluka.

Projektom “Banjaluka Hajk- bajk” planiraju zato u ovoj godini zaokružiti jednu rutu za rekreaciju dužine oko 15 kilometara. Plan je  uvezati i revitalizovati već postojeće staze na području brda Starčevica, naselja Srpske Toplice, rijeke Suturlije i Šibova.

Staza će prolaziti pored prirodnih i kulturnih znamenitosti, ugostiteljskh objekata i turističkih atrakcija, a potrebno ju je označiti i mapirati, te izgraditi pješački most preko Suturlije.

– Potrebu da se izgrade i označe ovakve staze su uočili i mnogobrojni turisti koji su posjetili naš grad i izrazili želju za obilazak okoline upravo na ovakav način. Posjetioci na info centru traže bližu stazu za šetanje, na koju mogu stići već iz grada i mi uvijek preporučimo Banj brdo, a biće odlično ako postoji i nešto još pristupačnije kao što je Starčevica – preciziraju u TOBL-u, dodajući da će aktivnost biti realizovana u saradnji sa Gradom i banjalučkim planinarskim i biciklističkim društvima.

Na području grada u ponudi je nekoliko pješačkih i ruta za brdski biciklizam koje se mogu kombinovati sa ostalim avanturističkim aktivnostima. Jedna od najatraktivnijih pješačkih staza je Banjalučka transferzala, od fabrike “Bema” do planinarskog doma na Šibovima, laka je i dostupna za sve korisnike, a posebno za turiste koji nemaju sopstveni prevoz. Biciklisti mogu uživati na stazama Banjaluka- Karanovac, Karanovac- Krupa na Vrbasu, Krupa – Dobrnja, a usput mogu vidjeti spomenik na Banj brdu, vodopad i kanjon Švrakave, Kameni most, manastir Krupu, vodenice i slapove, kao i rodnu kuću Petra Kočića.

(Srpskainfo)