Vijesti 11.02.2016.

Nova saobraćajnica u Priječanima sedam puta krpljena

ČITANJE: 3 minute
prijecani
Dio puta koji je izgrađen u Priječanima prije pet mjeseci već je sedam puta “krpljen”. Takođe, rok za završetak mosta koji su odnijele poplave pomjeran je nebrojeno puta, a novu školu, ili bar renoviranje stare mještani mogu, po svemu sudeći, samo da sanjaju. Iako je jedan od prioriteta, za školu zasad nema para.

Uzimajući sve ovo u obzir, mještani Priječana, po mišljenju nekih, važe za najstrpljivije Banjalučane, ali, ipak, ne vole kada im nešto obećavaju ili pričaju o rokovima i kvalitetu radova.

Pomjereni rokovi

Kako mosta još nemaju, moraju da koriste onaj u Trapistima. Pješački most preko Vrbasa, koji je povezivao Priječane sa Zalužanima, a koji je stradao u poplavama, bio im je od velike koristi, jer su preko njega djeca išla u školu u Zalužane. Problem je trebalo da bude riješen u avgustu prošle godine pred početak škole, ali od tada do danas rok za završetak radova pomjeran je nekoliko puta.

Danas o rokovima niko ne želi da govori, ali pozitivni pomaci se, na sreću, vide. Pješačka ograda na zalužanskoj strani mosta je napravljena, konstrukcija je, navodno, završena i čeka se samo postavljanje mosta. Do odgađanja je došlo, navodno, zbog nesuglasica između investitora “Voda Srpske” i izvođača radova, preduzeća “Niskogradnja”. Novac je obezbijeđen preko Fonda solidarnosti RS, koji je, kako smo saznali, 25. decembra prošle godine dao saglasnost za isplatu sredstava za taj most. Zašto taj novac već gotovo dva mjeseca “putuje” do izvođača radova mještanima nije poznato. Više i ne pitaju gdje je zapelo niti kad će most biti gotov.

– Znamo da je sve gotovo spremno, ali mještani više o tome i ne razmišljaju. Evo, vjerujemo da ćemo kada se u maju navrši godina od početka radova bezbjedno prelaziti preko mosta. Mada, nadamo se da će to biti bar u martu – rekao je predsjednik MZ Priječani Nebojša Tojagić.

Iako im je ovaj most odavno prijeka potreba, nažalost, s vremenom su se privikli na postojeće stanje. O protestima su razmišljali, ali, kažu, “nema vajde”. Grad je u ovom slučaju samo nadzorni organ, a da “šaka mještana” ide u Bijeljinu pred “Vode Srpske” da protestuje, ističu – ne vrijedi.

Podbacio izvođač radova

Davno im je obećano i 5.200 metara puta, ali zasad je izgrađeno samo oko 500 metara. I to kakvog puta! Za pet mjeseci od izgradnje krpljen je sedam puta. Pojedini mještani se “igraju” u Fotošopu, pa tablu s natpisom Priječani stavljaju na fotografije izrovanih puteva iz nekih krajeva, gdje očigledno imaju malo veće probleme s izvođačima radova.

I u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja su istakli da su nezadovoljni stanjem novog puta za Priječane.

Tražili su, kažu, od izvođača radova da budu utvrđeni uzroci oštećenja i da ih u potpunosti otklone o svom trošku.

Kako su Pressu rekli u Gradskoj upravi, izvođač radova “Inženjering DVD” je obavezan da saobraćajnicu dovede u funkciju. Da li će ta firma obavljati i radove na ostatku planiranog puta, nije poznato. U Priječanima se nadaju da će to biti neko drugi.

(Press)