Vijesti 31.10.2015.

Nova strategija Svjetske banke za BiH

ČITANJE: 1 minuta
Tatjana Proskurjakova
Svjetska banka koja će u narednih pet godina BiH na raspolaganje staviti dodatnih 1,3 milijardi KM, u decembru će objaviti novu strategiju za BiH koja će se fokusirati na tri oblasti.

Prva će biti povećanje efikasnosti javnog sektora, a u okviru toga biće pružena pomoć finansijskom upravljanju u javnom sektoru, zatim reformi državnih preduzeća, te unapređenju pružanja javnih usluga.

Druga oblast je omogućavanje iskorištavanja potencijala privatnog sektora, a treća se odnosi na nastavak podrške sanaciji posljedica nedavnih poplava.

Šef Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Tatjana Proskurjakova potvrdila je ovu informaciju navodeći da je jedan od ciljeva da se u saradnji sa vlastima privatni sektor učini motorom razvoja i otvaranja radnih mjesta.

– Veoma je bitno da se omogući rast privatnog sektora, da se napravi fleksibilnije radno zakonodavstvo kako bi se preduzeća mogla brže prilagođavati novim uslovima – naglasila je Proskurjakova.

Prema njenim riječima, prioritet će biti unapređenje infrastrukture, konkretno puteva i auto-puteva.

– Od razvoja treba da imaju koristi svi slojevi stanovništva, a posebno onih `donjih` 40 odsto. Treba takođe obezbijediti i da ruralno stanovništvo ima jednak pristup javnim uslugama – kaže Proskurjakova.

(Agencije)