Vijesti 03.03.2017.

Nova toplana u Banjaluci biće i novo preduzeće

ČITANJE: 2 minute

Nova toplana na drvnu sječku, koju grad planira da izgradi uz pomoć strateškog partnera, neće biti dio postojećeg preduzeća “Toplana” već će biti registrovana zasebno kao privredno društvo.

Potvrdio je to gradonačelnik Igor Radojičić juče, nakon sjednice skupštinskog kolegijuma, na kojem je odlučeno da će iduće zasjedanje gradskog parlamenta biti 15. marta. Tada će odbornici između ostalog raspravljati i o raspisivanju konkursa za izbor strateškog partnera za izgradnju nove toplane.

– Želimo da ove godine napravimo postrojenje na drvnu sječku koje će biti građeno pored postojeće toplane. Tražimo strateškog partnera za gradnju po principu “ključu ruke” jer grad ne može sam da realizuje taj projekat. Odluka o raspisivanju javnog poziva biće pred odbornicima na idućem zasjedanju – objasnio je Radojičić.

Dodao je da bi i grad učestvovao u projektu tako što bi obezbijedio zemljište, infrastrukturu pa i određenu količinu novca ako treba, ne preciziravši kolika bi ta suma bila.

– Ne bi da ulazim u finansije jer strateški partner može da ponudi da sve sam finansira – kazao je Radojičić.

Istakao je da nova toplana ne može biti u sklopu postojećeg preduzeća “Toplana”.

– Dug “Toplane” je 85 miliona KM i da bilo koji povjerilac aktivira naplatu duga pokrenuli bi automatski tu novu investiciju u stečaj. Nova toplana će biti posebno preduzeće, odnosno organizovana kao privredno društvo – rekao je Radojičić.

Kazao je da sadašnja “Toplana” neće, niti može biti ugašena.

– Dugovi moraju biti vraćeni i to preduzeće mora biti restrukturirano. Vjerovatno ćemo dio prihoda koje ostvari nova toplana iskoristiti za otplatu postojećih dugova gradske “Toplane” – naveo je Radojičić.

Osim ove tačke na dnevnom redu 8. sjednice Skupštine grada trebalo bi da se nađe i prijedlog odluke o kandidaturi Banjaluke za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine te program uređenja građevinskog zemljišta u Poslovnoj zoni Ramići. Odbornici će razmatrati i set kadrovskih pitanja koja se tiču izbora načelnika odjeljenja u Gradskoj upravi te više pitanja iz oblasti prostornog uređenja i imovinsko-pravnih odnosa.

Novi kredit

Skupština će 15. marta odlučivati i o novom kratkoročnom zaduženju grada od 2,5 miliona KM. Igor Radojičić je objasnio da je to neophodno da ne bi bila ugrožena tekuća likvidnost budžeta grada.

– Na otplatu dospijeva naplata ranije podignutih kredita a prvi kvartal je uvijek mršav, kada su u pitanju prihodi. Te obaveze uredno moramo plaćati. Može se desiti da nam zatrebaju sredstva za tekuću likvidnost i moramo biti u mogućnosti da se kratkoročno zadužimo ako bude bilo potrebe – kazao je Radojičić.

(glassrpske.com)