Vijesti 06.03.2017.

Nova toplana vraća stari dug

ČITANJE: 3 minute

Izgradnjom nove toplane postojeća će služiti kao jedna vrsta rezervnog postrojenja u sistemu grijanja u slučaju niskih temperatura. U osnovi preduzeće s novim postrojnjem treba da ostvaruje profit kojim bi se vraćao postojeći dug, potvrdio je juče gradonačelnik Igor Radojičić, nakon sjednice Skupštine grada.

“Opredijelili smo se za jednu lokaciju i jedno postrojenje i to pored postojećeg, jer više rejonskih postrojenja porazumijeva dug proces pri rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, niza promjena regulacionih planova i probleme priključka na toplovodnu mrežu”, rekao je Radojičić.

Pitanje izgradnje nove toplane na drvnu sječku naći će se pred odbornicima polovinom mjeseca, a mnogi odbornici već su se izjasnili da drvna sječka nije najsrećnije rješenje za novo postrojenje.

“Mislim da nećemo podržati taj prijedlog. Klub odbornika NDP-a je vrlo ozbiljno razgovarao s ljudima iz struke, koji smatraju da drvna sječka nije pravo rješenje. Možda nismo iz struke kao što nam se uvijek govori,  ali samo tražimo da nam se objasni sve što je iza tih odluka, a ne kao što je bio slučaj kada smo podržali sa pet milona KM pomoć za ‘Toplanu’, a mazut je već bio krenuo prije nego što smo donijeli tu odluku”, kaže Mirna Savić-Banjac (NDP).

Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika, ranije je rekao da je grad već razgovarao s preduzećem “Šume Srpske” i drugim dobavljačima, te da su rezervisane potrebne količine drvne sječke, tako da neće biti problem nabavka ovog energenta, kojeg gradu za jednu sezonu treba oko 80.000 tona. Dodao je da je zahtjev grada prema “Toplani” 24-časovni način rada i ista cijena grijanja.

Finansiranje kulturno-umjetničkog amaterizma izazvalo je danas burnu raspravu među odbornicima, a svi se slažu da su sredstva jako oskudna.

Odbornici opozicije su zamjerku dali i na to što nema jasne strategije kulture niti zakona o kulturi.

U ovoj godini 150.000 KM namijenjeno je za održavanje kulturnih, turističkih i ostalih manifestacija i 180.000 KM za kulturno-umjetnički amaterizam.

Natalija Trivić, v.d. načelnice Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, rekla je da su to nedovoljna sredstva, ali da će grad pružiti podršku i u vidu ustupanja određenih prostora za razne događaje.

“Važno je istaći da kalendar manifestacija, što se tiče kulture i turizma, prvenstveno fokus stavlja na kvalitet proizvoda i nije važno da li je organizator privatno preduzeće ili udruženje građana, već proizvod koji nude. Novina je da će se u kulturi i turizmu raditi na iskoroštavanju otvorenih lokacijskih prostora da kultura i turizam budu bliži građanima”, rekla je Trivićeva.

Zoran Talić, nezavisni odbornik, ovogodišnja sredstva za kulturne manifestacije prokomentarisao je šaljivo izrekom: “Koliko para toliko muzike”.

Radojičić je rekao da očekuje da bi na sjednici Skupštine grada u aprilu mogao da bude predložen novi grb.

“Zimzograd” seli na Kastel

Zbog primjedaba na samu lokaciju “Zimzograda” na Trgu Krajine da infrastrukturno nije bio dobro rješenje on će ubuduće biti premješten na tvrđavu Kastel.

“Želimo oživjeti Kastel da on bude u upotrebi građanima i turistima, jer resursi kakve tu imamo otvaraju nove mogućnosti. ‘Zimzograd’ će ubuduće uključivati više subjekata koji će morati da ispunjavaju određene uslove”, rekla je Natalija Trivić, v.d. načelnice Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

(Nezavisne)