Magazin 17.04.2016.

Nova vakcina – napredak ka iskorjenjivanju dječije paralize

ČITANJE: 1 minuta
vakcina
Više od 150 zemalja svijeta počelo je koristiti novu vakcinu protiv dječije paralize (polija), što je veliki napredak ka iskorjenjivanju ove bolesti, ističu zdravstveni stručnjaci.

Nova vakcina cilja na posljednja dva mutirana sloja virusa koji se javljaju do uzrasta od 18 mjeseci. Više ne obuhvata oslabljenu verziju virusa polio tipa 2 koji je iskorijenjen 1999. godine.

Da je broj oboljelih od dječije paralize značajno smanjen govori podatak kako su u toku 2015. godine zabilježena samo 74 slučaja, a svi su prijavljeni u Afganistanu i Pakistanu. U toku 2016. oboljelo je desetero djece.

Na afričkom kontinentu polio je iskorijenjen već više od godinu, piše BBC.

Pojava nove vakcine desila se nakon što je više od 30 godina uspješno korištena prethodna verzija.

Napredak novih vakcina u 155 zemalja će u naredne četiri sedmice pratiti i kontrolisati više od hiljadu specijalista. I nove vakcine će se davati na isti način – oralno, tako da zdravstveni radnici neće trebati nikakve nove obuke.

Dječija paraliza je akutno infektivno oboljenje uzrokovano poliovirusom. Manifestira se seroznim meningitisom, flakcidnim paralizama i parezama mišića. Bolest se javlja endemsko-epidemijski i najčešće oboljevaju djeca. Bolesnik izlučuje viruse preko sline i fecesa, predstavljajući izvor zaraze. Glavni put prijenosa je fekalno-oralni.

(Klix)