Svijet 20.10.2022.

Nova vlada pod znakom pitanja: Berluskoni hvali Putina, Meloni lojalna Zapadu

ČITANJE: 5 minuta

Za najviše tri dana konačnu listu ministara treba staviti na uvid italijanskom predsedniku. Lista se, međutim, menja u zavisnosti od toga ko je sastavlja. Silvio Berluskoni, deo većinske centralne desnice koja je u septembru pobedila na izborima u Italiji, pokušava da “zakuva čorbu” svojim kontradiktornim izjavama, unoseći nemir među saveznike. U javnost procurila vest i da je Berluskoni među pet najboljih Putinovih prijatelja.

U italijanskim medijima, koji iz časa u čas prate formiranje nove vlade, osvanuo je naslov “Novi šou Silvija Berluskonija”, budući da 86-godišnji lider Forca Italije, koji zbog zdravstvenih problema otežano hoda, već danima ne dozvoljava da se napravi konačna lista budućih ministara.

“Nije normalan, sve je upropastio za jedan dan. Imamo posla sa senilnim čovekom”, komentari su za koje italijanski novinari kažu da dolaze od Italijanske braće Đorđe Meloni, izražavajući svoje nezadovoljstvo unutar centralne desnice zbog još jednog spektakla “Kavaljera” Berluskonija.

“Berluskoni kao škorpion”

Berluskoni je, naime, pre nekoliko dana aludirao na činjenicu da je partner Đorđe Meloni, sa kojom ima ćerku Žinevru, Andrea Đambruno, zaposlen kao novinar u Medijasetu, najvećoj italijanskoj privatnoj televiziji koja je u njegovom vlasništvu.

Izrazito ljuta Đorđa Meloni je izjavila: “Je l’ to možda neka ucena? Da li misli da na taj način može da nas ucenjuje? Andrea je radio na televiziji i pre nego što smo se upoznali.”

Nakon toga, Đorđa Meloni je odlučila da na listu ministara ne stavi Elizabetu Kazelati iz Berluskonijeve partije, rekavši da će fotelja ministra pravde najverovatnije biti dodeljena Karlu Nordiju.

Berluskoni je samo nekoliko sati pre toga saopštio je da je Melonijeva saglasna sa njegovom idejom da to bude Elizabet Kazelati.

Đorđa Meloni je pre nekolika dana izjavila za Korijere dela sera: “Berluskoni je kao škorpion sa žabom: ubada iako zna da će i sam umreti. Takav je, to je jače od njega. Kada razgovara sa mnom, razumniji je, ali onda se vrati u partiju i evo do čega je došlo.”

Sa druge strane, Berluskoni navodi: “Nikada se nije stvorila nikakva distanca između mene i gospođe Meloni. Imamo dobar, prijateljski odnos. Moj sin je njen prijatelj, njen suprug radi za Medijaset kao novinar, imamo mnogo dodirnih tačaka.”

Potom je lider Forca Italije ponovo uzburkao još neosnovanu vladu i većinu desnog centra.

Licija Ronzuli izabrana je za lidera Forca Italije u Senatu, na taj način joj je Berluskoni dao “zeleno svetlo” da sabotira svaki vladin manevar.

“Putin mi je poslao 20 flaša votke i dirljivo pismo”

Javno mnjenje u Italiji najviše je zaintrigirao audio-snimak agencije Prese.

Berluskoni je izjavio, misleći da ga neće snimiti novinari čiji su mikrofoni bili udaljeni, da su ruski ministri više puta rekli da su u ratu sa Italijom jer šalje pomoć Ukrajini u novcu i u oružju.

“Predsednik Putin mi je za rođendan poslao 20 flaša votke uz propratno, vrlo dirljivo pismo. Uzvratio sam flašama vina ‘lambrusko’ i isto tako dirljivim pismom. Kaže da sam jedan od njegovih pet najbliskijih prijatelja. Ne mogu da kažem šta zaista mislim, jer ako to dođe do medija, izbiće haos. Baš sam zabrinut”, Berluskonijeve reči su ipak zabeležene na snimku.

Iako su iz Forca Italije pokušali ovo da demantuju, u audio-zapisu agencije Prese dobro se čuje šta je Berluskoni rekao.

Pokušali su i da opravdaju Berluskonija, navodeći da je to rođendanski poklon iz 2008. godine, a da je pozicija njegove partije kada je reč o rusko-ukrajinskom sukobu poznata javnosti, da nema mesta sumnjama da su na strani Ukrajine.

Italijanski novinari komentarišu da Berluskoni predstavlja opasnost za nacionalnu bezbednost jer se polako zasad neformirana vlada približava ruskoj strani.

Novoizabrani predsednik Komore Lorenco Fontana izjavio je da su sankcije Rusiji “bumerang” pošto je ruski narod “navikao na ekonomske nestašice”, dok Italijani nisu, te da će im biti teže zbog kontrasankcija.

Nova vlada je još pod velikim znakom pitanja.

Desni centar sastaće se 20. oktobra u Kvirinaleu zbog konsultacija. Novu premijerku trebalo bi da predstave 21. oktobra, a naredni vikend bi trebalo da bude posvećen detaljima pre početka rada nove vlade, prenosi RTS.

“Molim vas za diskreciju”

Objavljen je novi snimak na kojem Berluskoni stranačkim kolegama objašnjava rat u Ukrajini.

„Znate li kako se dogodilo ovo s Rusijom? Ali za ovo vas molim maksimalnu diskreciju. Obećavate? (…). Bilo je ovako – 2014. u Minsku, u Belorusiji, potpisan je sporazum između Ukrajine i dve novonastale republike Donbasa za mirovni sporazum da kako se više ne bi međusobno napadali. Ukrajina baca taj ugovor k vragu godinu dana kasnije i počinje napadati granice dve republike. Dve republike trpe vojne gubitke koji, kažu mi, dolaze na 5, 6, 7 hiljada mrtvih. Dolazi Zelenski, utrostručuje napade na dve republike. Smrti se povećavaju“, govori Berluskoni, prenosi Index.hr.

„U očaju dve republike šalju izaslanstvo u Moskvu i konačno uspevaju razgovarati s Putinom. Kažu ‘Vladimire, ne znamo šta ćemo, ti nas brani’. On se protivi tim inicijativama, opire se, trpi jak pritisak iz cele Rusije. I onda odlučuje izmisliti specijalnu operaciju – trupe su morale ući u Ukrajinu, za nedelju dana stići do Kijeva, svrgnuti vladu, Zelenskog i postaviti vladu koju je već izabrala ukrajinska manjina dobrih i zdravorazumskih ljudi, i još nedelju dana da se vrate natrag.“

Berluskoni dakle, otvoreno govori da je Putinov izvorni cilj bio ulazak u Kijev i svrgavanje vlasti Zelenskog.

„Ušao je u Ukrajinu i našao se pred neočekivanom i nepredvidivom situacijom otpora Ukrajinaca, kojima je treći dan počeo pristizati novac i oružje sa Zapada. Rat je, umesto operacije od dve nedelje, prerastao u rat. Dakle, to je situacija“, rekao je Berluskoni.

„Ne vidim kako se Putin i Zelenski mogu sesti za pregovarački sto. Jer nema mogućeg načina. Zelenski, po mom mišljenju… Zaboravite, ne mogu reći“, čuje se još kako govori Berluskoni.

Oglasila se i buduća premijerka Đorđa Meloni, liderka stranke Braća Italije.

„Bila sam, jesam i uvek ću biti jasna oko jedne stvari. Nameravam voditi vladu s jasnom i nedvosmislenom spoljnopolitičkom linijom“, rekla je Meloni dodavši da je Italija deo Evrope i Evroatlantskog saveza.

(SB)