Region 23.10.2022.

NOVA VLADA SRBIJE: Vučić saopštio prijedloge SNS za ministre

ČITANJE: 3 minute

Sjednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) počela je oko 11 sati u MTS dvorani, a na njoj je Aleksandar Vučić objavio prijedloge kandidata za ministre u novoj vladi.

Vučić je rekao da je Predsjedništvo SNS na današnjoj sjednici prihvatilo predlog mandatarke Ane Brnabić za sastav nove Vlade Srbije.

Prema tom predlogu, Ivica Dačić biće potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, a Miloš Vučević ministar odbrane i potpredsednik Vlade.

Ministar finansija i takođe potprednik Vlade biće Siniša Mali, a unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

Na čelu resora poljoprivrede i šumarstva biće Jelena Tanasković,  životne sredine Irena Vujović, a građevine Goran Vesić.

Ministarka rudarstva i energetike biće Dubravka Negre. Aleksandar Martinović biće na čelu ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a Tomislav Žigmanov na čelu ministarstva manjinskih prava i društvenog dijaloga.

Ministar unutrašnjih poslova biće Bratislav Gašić, Tanja Miščević biće ministarka za evropske integracije, a resor nauke i inovacija vodiće Jelena Begović.

Danica Grujičić biće ministarka za zdravlje, Nikola Selaković za rad, zapošljavanje i boračka pitanja, a Darija Kisić – za brigu o porodici.

Husein Memić biće ministar turizma i omladine, a Zoran Gajić ministar sporta. Maja Gojković ostaće na čelu ministarstva kulture, a Milan Krkobabić vodiće ministarstvo za brigu o selu.

Ministarstva telekomunikacija i informisanja, kao i ministarstva za javna ulaganja ostala su nepopunjena.

Sjednici Glavnog odbora prethodila je sednica Predsedništva SNS koja je bila zatvorena za javnost, a prisustvovali su joj predsednik Aleksandar Vučić, mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić, Vladimir Orlić, Siniša Mali, Miloš Vučević, Nevena Đurić, Aleksandar Šapić, Marko Đurić, Darija Kisić, Jadranka Joksimović, Branislav Nedimović, Zlatibor Lončar, Irena Vujović, Nikola Selaković, Marija Obradović, Nebojša Stefanović, Tomislav Momirović, Milenko Jovanov, Vladimir Đukanović, Goran Vesić, Nebojša Bakarec.

Reporterka  N1 javila je uoči sjednice GO da nije primjetila da je među funkcionerima Zorana Mihajlović.

Vučić je na početku sjednice Glavnog odbora rekao da je novi kabinet napravljen da „prezimi ovu i možda sljedeću zimu“.

„To je to, onda će doći do još temeljnijih promena“, kazao je Vučić na početku sjednice Glavnog odbora SNS u Beogradu.

Najavio je da u novoj Vladi neće biti dosadašnji ministi Nebojša Stefanović, Branislav Nedimović, Jadranka Joksimović.

„Oni će nastaviti vredno da rade za našu stranku“, kazao je Vučić.

Inače, Predsjedništvo Socijalističke partije Srbije jednoglasno je jutros prihvatilo dogovor koji je lider socijalista Ivica Dačić postigao sa Vučićem o sastavu nove Vlade. Prema tom dogovoru iz koalicije SPS – Jedinstvena Srbija – Zeleni Srbije Branko Ružić biće ministar prosvete, Ivica Dačić ministar spoljnih poslova, šef Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti i prvi potpredsednik vlade. Rade Basta iz Jedinstvene Srbije trebalo bi da bude ministar za privredu, a SPS će u novoj vladi imati i dva ministra bez portfelja – Novicu Tončeva koji će biti zadužen za razvoj nerazvijenih opština i Đorđa Milićevića, za kojeg će naknadno biti dogovoren resor.

(N.S)

Oznake: Vlada Srbije