Biznis 30.04.2019.

NOVA ZANIMANJA U SREDNJIM ŠKOLAMA Ove godine upisuju se i poslovno-informatički tehničari

ČITANJE: 3 minute

Za narednu školsku godinu u srednje škole u RS odobren je upis 10.484 učenika raspoređena u 450 odjeljenja, a nova zanimanja koja se uvode su poslovno-informatički tehničar u struci ekonomija, pravo i trgovina, te tehničar modelar obuće u struci tekstilstvo i kožarstvo.

Potvrdili su ovo u Ministarstvu prosvjete i kulture RS i istakli da ove školske godine deveti razred osnovne škole u RS završava 10.125 učenika.

“Od 10.484 učenika, odboren je upis 2.491 učenika ili 23,76 odsto u zanimanja trećeg stepena složenosti, a 7.993 učenika ili 76,24 odsto u zanimanja četvrtog stepena složenosti. U gimnazije 2.035 učenika, a u tehničke škole 5.958 učenika”, kažu u nadležnom ministarstvu.

Oni kažu da su u prošloj godini uvedena dva zanimanja – tehničar informacionih tehnologija u struci elektrotehnika i tehničar CNC tehnologija u struci mašinstvo i obrada metala, dok je godinu ranije u istoj struci uvedeno zanimanje tehničar mašinske energetike.

“Za narednu školsku godinu uvedena su zanimanja poslovno-informatički tehničar i tehničar modelar obuće. Za poslovno-informatičkog tehničara odobren je upis odjeljenja od 24 učenika u Ekonomskoj školi u Doboju, a tehničari modelari obuće će se školovati u Banjaluci. Tržište rada je iskazalo interes za tehničara modelara obuće kao četvrtog stepena u tekstilstvu i kožarstvu”, kažu u Ministarstvu.

Oni ističu da se deficitarna zanimanja razlikuju po jedinicima lokalne samouprave, pa tako da su u Banjaluci deficitarna zanimanja tehničar modelar obuće, varilac, zidar i armirač-betonirac. Kao zanimanja budućnosti su uglavnom navode informacione tehnologije i zanimanja u struci mašinstvo i obrada metala.

Kako navode u Ministarstvu, opredijeljeni su da u saradnji sa privrednicima rade na stvaranju uslova za unapređenje praktične nastave u privrednim društvima.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije i direktor Građevinske škole u Banjaluci, kaže da je ova regija specifična jer ima mnogo zanimanja, a skoro više od 40 odsto učenika su putnici koji gravitiraju školama u Banjaluci  iz Laktaša, Srpca, Gradiške i drugih mjesta.

“Naša škola jedina u RS ima geodetske tehničare, te imamo zanimanja poput građevinskog tehničara, arhitektonskog tehničara, ali imamo i zanate građevinske struke. Grad Banjaluka svake godine stipendira zanate kao što su zidar, armirač-betonirac, te prilikom obavljanja prakse poslodavci pomažu učenike”, kaže Bajić.

On, međutim, ističe za “Nezavisne” da je slabo interesovanje za takva zanimanja, te da su prošle godine imali konkurs za kamenoresce, ali da nije bilo zainteresovanih.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija, rekao je da na području ove regije nema velikih oscilacija po broju upisa djece.

“U prethodnim godinama smo sa privrednom zajednicom definisali upis deficitarnih zanimanja u različitim oblastima, poput drvoprerađivačke i metalne industrije, ali i upis frizera. To smo realizovali u prethodnoj godini, te na tragu toga ćemo po pitanju upisa pratiti taj trend i ove godine”, rekao je Đurić.

On kaže da je ove školske godine bio veliki interes za zanimanje frizera, ali i zanimanje stolara, jer učenici u drvoprerađivačkoj industriji imaju mogućnost da idu na prakse u određene firme, te postoji mogućnost da se tamo kasnije i zaposle.

Kriterijumi za upis

U skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju, resorno ministarstvo će raspisati konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola do kraja maja i objaviti ga u javnim oglasima i na zvaničnoj stranici Ministarstva prosvjete i kulture RS, a upisni rokovi su junski i julski. Kriterijumi za upis su:

  • Rezultat koji je učenik ostvario na maloj maturi, primjenjivaće se kada se mala matura bude sprovodila u svim osnovnim školama;
  •  Ostvaren opšti uspjeh u šestom, sedmom, osmom i devetom razredu;
  •  Poseban uspjeh iz nastavnih predmeta značajnih za vrstu škole u koju se učenik upisuje;
  •  Rezultati ostvareni na posebnom ispitu – za umjetničke škole.

(Nezavisne)