Vijesti 03.11.2016.

Nova zgrada za sud u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

Službenici banjalučkog Osnovnog suda, ovih dana do ulaza na radno mjesto prelaze preko iskopanih kanala. I prelaziće još neko vrijeme, jer su radovi na sanaciji zgrade uveliko u toku.  Pored postojeće, niknuće i nova zgrada, sa posebnim ulazom za stranke.

Postojeća zgrada suda, nema dovoljno kapaciteta za rad, samim tim što je još 1982.godine rađena nenamjenski. Pa njene prostorije ne zadovoljavaju standarde potrebne za rad suda.

Novac za radove dolazi iz evropske kase, i to skoro šest miliona maraka. Široke ruke bila je i Vlada Republike Srpske, koja je za komunalne dozvole izdvojila pola miliona maraka. Radovi će, kažu u sudu, trajati godinu dana.

“Sanacija će obuhvatati spajanje prostorija, preuređenje postojećih prostorija, koje su vrlo uske, male, nisu odgovarajuće za kabinete sudija. Nova zgrada će imati pet spratova, dva lifta, nekoliko sudnica, i to će biti jedna od nekoliko najmodernijih zgrada”, rekao je Milenko Milekić, predsjednik Osnovnog suda Banjaluka.

Osim suda u Banjoj Luci, novi izgled poprimiće i oni u Trebinju, Istočnom Sarajevu, Doboju, Gradišci i Foči. I oni su, kažu u Ministarstvu, prioritet.

“Bilo je potrebno da se ista adaptira i prilagodi korisnicima odnosno građanima Republike Srpske i građanima Banjaluke, kako bi što efikasnije i kvalitetnije ostvarivala svoja prava pred sudom, a takođe isto i pred Okružnim sudom. Ostale su nam jedino te dvije institucije u glavnom gradu”, rekao je Slobodan Zec, pomoćnik ministara pravde RS.

Zgrade suda će u novom ruhu osvanuti u septembru sledeće godine. Sve do tad, sudijama će rad biti nešto teži, jer izgradnja ometa sudske procese. Njihovo privremeno premještanje bi ipak bilo prekomplikovan proces, kažu u sudu.

(ATV)