Vijesti 23.01.2017.

Novac za komunalije potrošen na trpezu

ČITANJE: 2 minute

Brojni Banjalučani su novac namijenjen plaćanju vode, struje i drugih režija “ostavili na stranu”, kako bi proslavili praznike, ali i dočekali sljedeću platu.

Zbog toga neka preduzeća od decembra do februara bilježe pad uplata skoro duplo.

– Naše četvoročlano domaćinstvo u zimskom periodu za režije mjesečno izdvaja oko 250 maraka. S obzirom na to da slavimo Svetog Jovana, kojem su prethodili Božić i Nova godina, potrošili smo više nego što smo planirali, uključujući i dio novca za račune. Inače, redovno plaćamo sve obaveze, pa će ova svojevrsna pozajmica biti vraćena već početkom februara – kaže Banjalučanin Mitar K.

Da se brojni potrošači vode ovom parolom, potvrđuju i u “Vodovodu”, gdje račune za utrošenu vodu šalju svaka tri mjeseca.

– U januaru se dešava da dođe do smanjenja broja uplata i to za oko 40 odsto. Isto se dešava i u avgustu, a pretpostavljamo da je to zbog godišnjih odmora i početka školske godine – navodi Branka Ristić, portparol “Vodovoda” i dodaje da je naplata za 2016. godinu iznosila 95 odsto.

“Elektrokrajina”, od decembra do februara, bilježi pad uplata za deset do 15 odsto.

– Za pretpostaviti je da je razlog veća cijena struje koja uz povećanu potrošnju kupcima donosi i veće mjesečne račune, koji se onda teže izmiruju – navodi Predrag Klincov, portparol “Elektrokrajine”.

Procenat naplate za utrošenu struju od oktobara do marta kada je na snazi zimska tarifa je više od 90 odsto.

U gradskoj “Čistoći” su takođe potvrdili da u decembru i januaru bilježe manje uplata za odvoz smeća.

U Pokretu potrošača kažu da su građani novac potrošili na drugim stranama i da nisu vodili računa koliko troše, ali da je to očekivano u vrijeme praznika. Ljudi su, kažu, navikli da, bez obzira na sve, proslavljaju Božić i Novu godinu, pa su vjerovatno novac namijenjen komunalijama, potrošili u druge svrhe.

– Odlaganje plaćanja računa za komunalije je privremeno. To nije tragično i ni jedno preduzeće nije zbog toga propalo. Ko je redovno plaćao, to će činiti i dalje – navodi Dragutin Bošković, predsjednik Pokreta potrošača.

Za grijanje mora biti

“Toplana” je jedno od rijetkih preduzeća gdje kažu da tokom praznika nije smanjen broj uplata za grijanje.

– Već nekoliko godina prosjek naplate isporučene toplotne energije kreće se oko 85 odsto. Samo u ljetnjim mjesecima imamo manji priliv sredstava, jer se manje i fakturiše zbog toga što ljeti ne plaćaju potrošači sa kalorimetrima i instalisanoj snazi – navode u “Toplani.

(blic.rs)