Politika 11.02.2017.

Novac za projekte samo putem javnog poziva

ČITANJE: 2 minute

Grad ove godine nema u budžetu rezervisanih direktnih sredstava za projekte pojedinih omladinskih organizacija kao što je to bio slučaj prethodnih godina, već će putem javnih poziva kandidovati projekte, pa da onda eventualno dobiju novac iz gradske kase.

Izjavio je to vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, sport i omladinu Dragan Banjac i dodao da na ovaj način žele izabrati najkvalitetnije projekte koje će ove godine sufinansirati.

– Ove godine mijenjamo praksu. Neće više biti unaprijed planirana sredstva za pojedine omladinske organizacije kao što su “Zdravo da ste” ili Ferijalni savez RS, što je bio slučaj prethodnih godina. Ovom promjenom ne želimo nikoga da isključimo ili da umanjimo značaj projekata već je cilj da se obezbijedi transparentnija i pravičnija podjela novca – naveo je Banjac.

Kaže da je za te namjene ove godine planirano 73.000 KM.

– Omladinske organizacije će te projekte za koje su imale rezervisana sredstva u budžetu moći kandidovati putem javnog poziva, a komisija će izabrati one najbolje – precizirao je Banjac.

Naveo je da su u toku izmjene pravilnika koji definiše raspodjelu ovog novca.

– Iduće sedmice bi taj dokument trebalo da dostavimo gradonačelniku na saglasnost – kazao je Banjac.

Naime, u 2016. godini grad je za sufinansiranje projekata omladinskih aktivnosti izdvojio 77.500 KM, a od te sume za

dugoročne projekte od interesa za mlade grada je izdvojeno 38.000 KM. Taj novac je bio raspoređen na Ferijalni savez RS kojim su finansirali projekat “Studentska zima, Jahorina 2016” (16.000 KM), Udruženje “Zdravo da ste” za projekat “Otvoreni omladinski klub” (20.000 KM) i Odred izviđača “22. april” za organizaciju 41. novembarskih susreta izviđača (2.000 KM).

Slična situacija je bila i u 2015. godini. Tada je grad za dugoročne projekte izdvojio 35.940 KM. Novac je dodijeljen istim projektima Ferijalnog saveza RS sa iznosom od 16.040 KM, te udruženju “Zdravo da ste” 19.900 KM.

U udruženju “Zdravo da ste” su rekli da još nisu upoznati sa ovom promjenom.

– Mi smo svake godine za naš projekat “Otvoreni omladinski klub” slali Gradskoj upravi program sa projekcijom troškova. Oni su onda u skladu sa mogućnostima obezbjeđivali sredstva. Tako da je slanje projekta na javni poziv slično onome što smo i do sada radili – kazali su u ovom udruženju.

Pošto će za određeni iznos konkurisati više organizacija, u ovom udruženju priznaju da bi to moglo uticati na sumu koju će grad biti u mogućnosti da odobri.

Savjet

Za djelovanje Savjeta omladinskih organizacija Banjaluke (SOOBL) ove godine biće izdvojeno 2.000 KM, a Dragan Banjac kaže da SOOBL mora izabrati novo rukovodstvo jer rok ističe ovog mjeseca.

– Ukoliko to ne učine, neće moći da konkurišu za sredstva iz budžeta grada ili da koriste prostor u Domu omladine – kazao je Banjac.

(glassrpske)