Politika 03.04.2021.

Novaković Bursać: Blinken dobro skenirao situaciju u BiH

ČITANJE: 2 minute

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu PS BiH, Snježana Novaković Bursać, kaže za Srpskainfo da je pismom Predsjedništvu BiH, koje je uputio američki državni sekretar Entoni Blinken, definisano očekivanje da napravimo ograničene promjene u BiH.

Takođe, smatra da su u definisani odnosi prema NATO i EU i da nema nametanja, već političari unutar BiH treba o svemu sami da se dogovore.

Podsjećamo, Blinken je u pismu diplomatski poručio da su SAD najveći zagovornik uspješne BiH.

“Pravilno su predstavljene stvari, u smislu da je Evropska unija stavljena u kontekst mogućeg članstva, a NATO pakt u kontekst saradnje”, kaže Bursaćeva.

Dodaje da je u pismu članovima Predsjedništva BiH dobro apostrofirana odgovornost koja je isključivo na domaćim političarima.

“Jasno je navedeno da se ne trebaju očekivati krupne intervencije spolja, što mi i zagovaramo svih ovih godina. Promjena Ustava BiH spominje se u kontekstu implementacije određenih presuda Evropskog suda za ljudska prava (uključujući odluku Sejdić-Finci), što je svakako predmet političkih razgovora već godinama u BiH, i to nije ništa novo. Važno je da je težište stavljeno na dobro kvalifikovanje unutrašnjih odnosa i potreba, a to je razgovor i dogovor domaćih aktera o svim bitnim pitanjima “, rekla je Novaković Bursać.

Blinken je kazao kako su SAD vidjele da raniji reformski napori nisu uspjeli u Bosni i Hercegovini jer se previše toga odjednom pokušalo uraditi.

Sjedinjene Države vjeruju da se BiH treba fokusirati na provođenje ograničenih, ali značajnih ustavnih, izbornih, pravnih i ekonomskih reformi kako bi osigurali prava svih građana u izbornom procesu, poboljšali integritet pravosuđa, smanjili korupciju, poboljšali ekonomski oporavak i počeli obnavljati povjerenje građana u institucije.

“Ovo je ostvariv cilj, koji zahtijeva samo političku volju da se postignu potrebni kompromisi. Vaše vođstvo biće neophodno za ozbiljan, vjerodostojan proces. SAD će biti partner u ovom naporu, ali lideri u Bosni i Hercegovini će morati naporno raditi”, naveo je Blinken u pismu članovima Predsjedništva BiH.

(N.S)