Politika 27.10.2021.

Novaković-Bursać: Čengić pokazao da ne razumije ili nema znanje o fiskalnoj politici

ČITANJE: 2 minute

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković-Bursać (SNSD) reagovala je na izjavu federalnog parlamentarca Irfana Čengića (SDP)

“Reagujući na moju jučerašnju izjavu Irfan Čengić je uspio da cjelokupnoj javnosti pokaže da ne razumije ili nema elementarnih znanja o fiskalnoj politici i sistemu raspodjele prihoda po osnovu PDV-a jer je iznio nekoliko tačnih ali u pogrešan kontekst smještenih podataka”, kaže Novaković-Bursać.

Zastupnica SNSD-a kaže da je istina da su u Kantonu Sarajevo smještene velike kompanije, posebno uvozne, ali ključni momenat u raspodjeli prihoda ostvarenih po osnovu PDV-a nije sjedište privrednog subjekta, već mjesto krajnje potrošnje, piše Klix.

“To je njemu promaklo da nauči ili shvati. Zanimljivo je da je da u tekstu kojeg je objavio navodi podatke o raspodjeli prihoda iz 2019. godine i to netačne, jer je kvartalni koeficijent raspodjele 32,19% utvrđen za 2. kvartal 2017. Zbog neažurnosti u donošenju odluka o visini koeficijenata jeste bio na snazi tokom 2018. i 2019. godine, ali je u međuvremenu Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje donio još šest odluka o visini kvartalnih koeficijenti za raspodjelu prihoda od PDV-a za koje očigledno Irfan Čengić nije čuo, iako su objavljene u službenim glasnicima BiH. Možda nije htio da čuje i zna za te odluke jer se u njima vidi da su koeficijenti za raspodjelu bazirani na krajnjoj potrošnji u 2020. i 2021. rasli u korist Republike Srpske”, kazala je.

Dalje je istakla da posljednji utvrđeni koeficijenti raspodjele se odnosi na treći kvartal tekuće godine i iznose: 61,85% za Federaciju BiH, 34,60% za Republiku Srpsku i 3,55% za Brčko Distrikt.

“To dokazuje da niko nema pravo ni osnov da nama koji dolazimo iz Republike Srpske spočitava to da nas neko, tobože, finansira i plaća, osim građana Republike Srpske koji plaćaju više od trećine poreza na dodanu vrijednost u BiH. Na kraju, da su ‘matematika’ i podaci gospodina Čengića baš onakvi kao što on tvrdi, bilo bi logično da prvi podrže povlačenje Sporazuma o indirektnom oporezivanju kako ne bi, tobože, finansirali ‘čak i dio budžeta RS’ i ja ga pozivam da to učini”, izjavila je.

(E.M)