Politika 24.10.2021.

Novaković Bursać: Da li se opozicija u Srpskoj obraća biračima ili sarajevskim odabiračima?

ČITANJE: 3 minute

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać istakla je da prateći aktuelne izjave i aktivnost predstavnika opozicionih stranaka SDS-a, PDP-a i pratećih strančica, tačnije njihovih rukovodstava, ne može a da se ne stekne utisak teške, bremenite servilnosti i poltronstva ovih struktura prema politici koja u kontinuiteti nekrijući radi na razaranju ustavne strukture BiH, praveći ovu zemlju samo po volji bošnjačke politike.

– Nastranu to što nemaju državničkog kapaciteta, što neće, ne znaju, ne smiju ili im ne daju da u ovom trenutku stanu uz bok politici zaštite ustavnih i temeljnih principa na kojima BiH jedino može da opstane i funkcioniše, pomalo iznenađuje to da otovreno, uigrano i horski sa kvazi-građanskim i drugim predstavnicima političkog Sarajeva konstruišu tzv. afere, pominju sukobe i rat, vrijeđaju i omalovažavaju direktno izabrane predstavnike srpskog naroda, a posredno i narod koji ih je izabrao, odvlačeći pažnju i energiju sa ključnih političkih tema u ovom trenutku i izbjegavajući da iskažu jasan stav – istakla je Novaković Bursać za Srnu.

Imajući na umu s kolikim žarom i oduševljenjem ih prate federalni mediji, Novaković Bursać je rekla da čovjek ne može a da se ne zapita kojim se to oni biračima obraćaju, odnosno, da li se ti ljudi obraćaju biračima ili sarajevskim odabiračima poželjnih struktura iz Republike Srpske?

– Onome ko imalo poznaje prilike i neprilike u ovoj zemlji odgovor je jasan – ovo drugo – istakla je Novaković Bursać.

Ona je navela da bi, poslije svih odluka visokih predstavnika i odluka Ustavnog suda BiH koje su usmjerene isključivo na razgradnju i rastakanje nadležnosti Republike Srpske, bilo logično da kao moguća politička alternativa građanima pojasne sledeće:

– Zašto u kontinuitetu ne podržavaju zaključke Narodne skupštine po ovim pitanjima? Šta bi to oni konkretno uradili da sa u poziciji? Da li i dalje misle da je na primjer usvajanje mehanizma koordinacije koji adekvatno ne prepoznaje Republiku Srpsku “evropski put”? Kako je moguće da ništa nisu naučili iz zajedničkih grešaka na koje su sve naše političke stranke bile prinuđene u nekim periodima? Znaju li da je pravljenje nekakvih spiskova za sankcije ili politički “odstrel” nešto što narod prezire, kao što prezire poltrone i beskičmenjake”.

– Pozivam patriotske i razumne ljudu u okviru tih stranaka da pruže odgovarajući otklon od ovakve politike jer borba za vlast i pozicije treba da se radi na izborima i tu neka pobijede bolji ljudi, program i rezultati, ali mora da se ima na umu sledeće – ukoliko Republika Srpska ostane bez svojih ovlaštenja, sa mogućnošću da na političke procese i odluke suštinski utiču neizabrani strani državljani, bilo kao visoki predstavnici i sudije Ustavnog suda, svaki budući izborni pobjednik će u suštini biti gubitnik jer će voditi zemlju bez stvarne moći upravljanja i mogućnosti uticaja na procese bitne za Republiku Srpsku i naš narod što sigurno neće voditi nikakvom opstanku i porsperitetu, nego upravo suprotno – zaključila je Novaković Bursać.

(Srna/A.M.)