Politika 22.09.2021.

NOVAKOVIĆ BURSAĆ: Komšić i njegovi pomagači najefikasniji u razvaljivanju BiH

ČITANJE: 2 minute

Obraćajući se u ime BiH pred Generalnom skupštinom UN, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić još je jedanom dokazao da mu akti sopstvene zemlje ništa ne znače i da niko ne razvaljuje bolje BiH od njega i onih koji su mu svih ovih godina pomagali da uzurpira pozicije.

Ocijenila je za Srnu šef Kluba SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać.

Bursaćeva je reagujući na obraćanje Komšića pred Generalnom skupštinom UN bez odluke Predsjedništva i bez usaglašenog teksta, navela da je on “iznoseći lične i partijske konstrukcije i stavove, posebno o susjednim državama i nekim događajima koji su se dešavali u regionu, opet potvrdio da ta politika sarajevske čaršije zna samo za sebe i da su joj razumijevanje okruženja i stvarna želja za mirom i saradnjom u regionu potpuno neželjene stvari”.

– Iz naše perspektive posebno je tragikomičan dio Komšićevog obraćanja u vezi sa klimatskim promjene i tobožnja briga za obnovljive izvore energije, znajući da se on i njegovo okruženje svim silama trudi da zaustavi najveće projekte iz ove oblasti koji su u pripremi, a bez ijednog valjanog pravnog ili bilo kog drugog razloga. Sve u svemu, ovo njegovo takozvano obraćanje u ime BiH je još jednom pokazalo da BiH je sve više takozvana država – istakla je Bursaćeva.

Komšić se danas obratio na Generalnoj sjednici UN bez odluke Predsjedništva i bez usaglašenog teksta govora. On je, između ostalog, ukazao da postoje nastojanja čiji je “konačni cilj raspad ili dezintegracija BiH i anektiranje dijelova njenih teritorija” od strane susjednih zemalja.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je upozorio generlanog sekretara UN Antonija Guteresa da, zbog internih pravila i procedura, trenutno nema predstavnika iz BiH koji ima pravo i ovlaštenje dati izjavu pred bilo kojim međunarodnim tijelom ili forumom u ime BiH, uključujući i 76. zasjedanje Generalne skupštine UN.

Srpski član Predsjedništva je naglasio da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku da neko u ime njih učestvuje na sjednici Generalne skupštine UN.

(Srna/SB)