Politika 07.04.2021.

Novaković Bursać: Ponašanje SDA vodi u novu blokadu, ne prihvatamo uslovljavanja

ČITANJE: 2 minute

SDA nema niti jedan razlog da blokira popunjavanje pozicije ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH jer je jasno da pripada kadru iz Srpske, ali ako se upute u te vode, to će dodatno zakomplikovati odnose i političku situaciju u BiH, a krivci će biti isključivo oni.

Poručila je to za “Glas Srpske” predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać koja je upozorila da blokade bez razloga mogu samo pogoršati odnose unutar BiH.

Predstavnički dom je po zahtjevu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije smijenio Miloša Lučića sa pozicije ministra za ljudska prava i izbjeglice jer je DNS, stranka čiji je član, raskinula partnerstvo sa SNSD-om i vladajućom koalicijom u Srpskoj. Tu odluku, kako bi stupila na snagu, treba sutra da potvrde i delegati u Domu naroda.

– Ta pozicija pripada nekome iz reda ostalih iz Republike Srpske. I to je jasno. Imali smo već na djelu razna uslovljavanja u proteklom periodu i to nas je dovelo u stanje nefunkcionalnosti. Ko god ima namjeru da blokira, neka se smatra odgovornim za dodatnu nefunkcionalnost institucija – istakla je Novaković Bursać.

Očekujete li blokade? Iz SDA već stižu izjave iz kojih se može to naslutiti, a upražnjeno mjesto ministra ide im u korist, jer je na mjestu zamjenika njihov kadar.

Kada se priča o blokadi, ne možemo pričati samo o jednoj instituciji. Očito da su iz SDA u javnost izašli sa stavovima koji nisu, prije toga, ničim izazvani te pokazuju svoju namjeru uslovljavanja. Mi nemamo namjeru da prihvatamo uslovljavanja.

Na koje stavove mislite?

Rekli su da ne prihvataju određeno ime, a to ime se još nije zvanično ni pojavilo, a oni već izlaze sa stavovima u vezi sa tim imenom. Nevjerovatno je to da unaprijed najavljujete neslaganje, dok još ni prijedloga nema.

Pominjao se bivši gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. Da li je bilo konkretnih razgovora sa njim?

Ne znam. Ako ih je i bilo, nisam bila dio toga, tako da ne bih da to komentarišem. Kako god bilo, taj prijedlog treba da bude iz SNSD-a i stranaka koje su uz nas. Očekujem prihvatanje bez uslovljavanja.

Često se povlači paralela da će kadru iz Republike Srpske pripasti Lučićeva fotelja ako Senad Bratić (SDA) bude vraćen na mjesto potpredsjednika Narodne skupštine RS ? Kako gledate na to?

Nema tu paralele. Riječ je o različitim nivoima vlasti. SDA nije učestvovala u formiranju Vlade Republike Srpske, niti je dio većine u Narodnoj skupštini, a SNSD učestvuje u formiranju Savjeta ministara BiH. Prema tome, to se ne može porediti.

(E.M)