Politika 19.09.2021.

NOVAKOVIĆ BURSAĆ: Poslanici SNSD-a neće doći na sjednicu Predstavničkog doma BiH

ČITANJE: 1 minuta

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da poslanici ove stranke neće učestvovati na sutrašnjoj sjednici ovog doma jer, shodno zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, nisu stečeni uslovi da se odlučuje u parlamentu BiH.

Bursaćeva je rekla da bi bio besmislen odlazak poslanika na sutrašnju sjednicu Predstavničkog doma i da tamo “glume rad”.

– Neko u ovoj zemlji mora da shvati da se parlament, ako je zaista mjesto u kojem se donose zakoni, mora jasno izjasniti da je potpuno neprihvatljiva dosadašnja praksa, a posebno slučaj nametanja zakona – naglasila je Bursaćeva.

Komentarišući izjavu predsjednika SDS Mirka Šarovića koji tvrdi da ne postoji nikakav zajednički formalni dogovor parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske o neučestvovanju na sutrašnjem zajedanju Predstavničkog doma, Bursaćeva je rekla da poslanici drugih poslaničkih grupa i klubova imaju pravo da odluče u kojem formatu da učestvuju, odnosno ne učestvuju u radu parlamenta BiH.

– Međutim, suština je da nije dobro da se mi ponašamo različito na nivou zajedničkih organa jer to onda šalje neke poruke koje od nas javnost u Republici Srpskoj ne očekuje. Javnost Srpske očekuje da djelujemo jedinstveno i da se pridržavamo stavova Narodne skupštine Republike Srpske – istakla je Bursaćeva.

Ona je ukazala da su predstavnici iz Srpske u zajedničkim organima izabrani da štite interese Republike Srpske.

– Smatramo da su naše reakcije iznuđene na bespravno djelovanje visokog predstavnika i mislim da moramo naći načina da u tom stavu izdržimo kako bismo onemogućili štetne odluke po Republiku Srpsku – istakla je Bursaćeva.

(SB)