Politika 22.05.2022.

Novaković Bursać: Rješenja u poštovanju Ustava i unutrašnjem dijalogu

ČITANJE: 2 minute

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je Srni da vladavine prava i funkcionalnosti BiH neće biti ukoliko ne bude poštovan Ustav i rješenja tražena u unutrašnjem dijalogu, a ne prizivanjem stranog intervencionizma.

Bursaćeva je istakla da u BiH nije nemoguće uskladiti unutrašnje potrebe i principe sa nečim što se zove evropski demokratski standardi ukoliko za to postoji stvarna volja najvažnijih političkih predstavnika naroda i građana.

Ona je rekla da BiH nije jedina kompleksna zemlja u Evropi, te da se na osnovu izjava učesnika sastanaka sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, može zaključiti da među akterima sazrijeva potreba uvažavanja specifičnosti unutrašnjeg uređenja BiH koje se moraju odraziti kroz ključne zakone, pa tako i Izborni.

Potrebno je, smatra Bursaćeva, zadržati određeni optimizam, ali biti svjestan da jednoj strani u BiH odgovara zadržavanje postojećeg stanja, zbog čega i do sad nije bilo pomaka.

– Uz poštovanje evropskih vrijednosti i usklađivanje regulative EU, ključne stvari na “evropskom putu” su vladavina prava, funkcionalnost zemlje i njenih insitucija – rekala je Bursaćeva.

Ona je dodala da toga u BiH neće biti ukoliko se ne bude poštovao sopstveni Ustav, uvažavali osnovni principi i bilo spremnosti da se rješenja traže kroz unutrašnji dijalog, a ne prizivanjem stranog intervencionizma.

– Dani koji su pred nama će pokazati da li će se manifestovana volja za pronalaskom rješenja pretočiti u konkretna rješenja, prije svega za probleme u Federaciji BiH – zaključila je ona.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel održao je u prethodna dva dana niz sastanaka sa političkim liderima u BiH i saglasili su se da u narednim sedmicama održe sastanak u Briselu da bi razradili “mapu puta” kojim će se utvrditi prioritetne reforme i politički dogovori potrebni za jačanje EU puta za BiH.

(Srna/A.M.)