Politika 19.05.2020.

NOVAKOVIĆ-BURSAĆ (SNSD): SDS se izvlači iz dogovora u Srpskoj o stranim sudijama

ČITANJE: 2 minute

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da su tvrdnje lidera SDS-a Mirka Šarovića da je prenošenje nadležnosti prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH samo izgovor za nepostupanje u skladu sa dogovorom postignutim u Republici Srpskoj po pitanju stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Bursaćeva je rekla novinarima da se SDS izvlači iz ove priče.

– Zakon je u redovnoj proceduri i postoji njihova iskazana volja na Ustavnopravnoj komisiji gdje su bili uzdržani – rekla je Bursaćeva novinarima.

Ona je istakla da je ovaj prijedlog usklađen sa Ustavom BiH i ustavnim rješenjima.

– Eksplicitno piše da Narodna skupština Republike Srpske bira dvoje sudija, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH četiri, a troje stranaca predsjednik Evropskog suda za ljudska prava – podsjetila je Bursaćeva.

Ona je istakla da nije bilo načina da se omogući Narodnoj skupštini Srpske da bira troje sudija ako u Ustavu u jasno stoji da bira dvoje.

– To su njihovi izgovori za izvlačenje iz zajedničkog dogovora – rekla je Bursaćeva.

Kada je riječ o predstojećim lolanim izborima, Bursaćeva je izjavila da SNSD-u izbori odgovaraju u svakom trenutku i da se u izmijenjenim okolnostima života izazvanih pandemijom virusa korona mora naći modus da se izbori održe kada su i planirani.

– Smatramo da je Centralna izborna komisija /CIK/ polulegalna, jer u svom sastavu ima dva vrlo sporna člana – rekla je Bursaćeva.

Bursaćeva je dodala da sve što predlaže ovaj CIK i izjave koje daju, vodi ka razvodnjavanju situacije vezane za izborni proces.

– Oni traže izgovore kojih nema – tvrdi Bursaćeva.

Ona je navela da kod lokalnih izbora oko 50 do 60 odsto sredstava obezbjeđuju lokalne zajednice, a ostatak zajedničke institucije.

– Sve što radi CIK smatramo da su izgovori, a ne aktivnosti priprema izbora – rekla je Bursaćeva.

Ona je istakla da se lokalni izbori trebaju održati u predviđenom roku i modifikovano u skladu sa epidemijom.

– Za sada ne vidimo potrebu ni za odgađanjem niti za odugovlačenjem lokalnih izbora – poručila je Bursaćeva.

U BiH bi, prema odluci CIK-a, u oktobru trebalo da budu održani lokalni izbori.

(RTRS)