Politika 16.06.2021.

NOVAKOVIĆ-BURSAĆ (SNSD): Uzrok krize u BiH nije Izborni zakon, već neprihvatanje realnosti

ČITANJE: 2 minute

Šef kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać ne vidi razlog zbog čega izbori 2022. godine ne bi bili održani, te da Izborni zakon nije uzrok krize u BiH nego neprihvatanje realnosti od određenih političkih faktora.

Bursaćeva, koja učestvuje u radu Interresorne grupe za izmjene Izbornog zakona, istakla je da ima utisak da se namjerno pravi košmar oko Izbornog zakona u BiH jer je Parlamentarna skupština jedina koja može da ga usvoji.

– Centralna izborna komisija je organ koji treba da provodi izbore, da bude nepristarsan i da bude legalno izabran. To nije ispoštovano. Ključna stvar – sve da stavite na jednu stranu, izborni rezultati u FBiH nisu implementirani 2018. godine. Preko toga se lako prelazi – rekla je Bursaćeva za N1.

Ona je nagalsila da je bio jasan sporazum SDA i HDZ oko Mostara, a i u drugom dijelu oko Izbornog zakona.

– Naša poruka i pristup je – unutar BiH se mora naći dogovor i odgovor na izazove. Pokušava se nametnuti drugačiji pristup. Pokušava se izbjeći suštinski problem, a to je legitiman izbor članova Predsjedništva, Doma naroda, rješavanje presuda – izjavila je Bursaćeva.

Prema njenim riječima, kada se zagovara Ustav, zakone i pravila, onda takve zovu razarač.

– Sven Alkalaj je nastupio pred Savjetom bezbjednosti UN bez zajedničkog stava Predsjedništva. Ministar je dao dozvolu ambasadoru da mimo pravila radi. To je razaranje institucija. Iznenađuje me da se neko usudio, ali ispravno je rekao Milanović, pokvarena logika – rekla je Bursaćeva.

Komentarišući danas održanu prvu posebnu zajedničku sjednicu oba doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj su poslanici i delegati postavljali pitanja članovima Savjeta ministara, Bursaćeva je rekla da je zadovoljna odgovorima, te da je Zoran Tegeltija pokazao da je u dijelu svojih nadležnosti sa resursima koje je imao – adekvatno odgovorio.

(Srna/SB)