Vijesti 11.11.2016.

Novaković: Hitna popravka semafora na Malti ili sankcije!

ČITANJE: 2 minute

Mijenjanje dijela instalacija nije dalo željene rezultate, semafori na Malti ni juče nisu funkcionisali, a reakcija grada je ultimatum “Telefoniji Vidaković” da do danas otkloni kvar ili će se suočiti sa sankcijama.

Potvrdio je to načelnik Odjeljenje za komunalne i stambene i poslove saobraćaja Zoran Novaković, koji je juče bio na raskrsnici nakon novog, drugog po redu, sudara, koji se u posljednja dva dana dogodio zbog toga što semafori nisu radili.

– Ako za 24 časa ne poprave semafore, preduzećemo mjere – rekao je Novaković.

Iako nije želio da precizira koje su moguće sankcije protiv izvođača radova, nije isključena mogućnost da sa dobojskom firmom bude raskinut ugovor o održavanju semafora na području grada Banjaluka.

– U srijedu su radnici “Telefoniji Vidaković” promijenili dio instalacija za koje su mislili da su uzrok kvara, ali semafori ponovo nisu bili u funkciji. To pokazuje da nije samo problem voda koja je prodirala u instalacije već da kvarova ima i na drugim mjestima, ali niko više ne zna o čemu je riječ – kazao je Novaković.

Dodao je da će kontaktirati sa Centrom javne bezbjednosti Banjaluka i tražiti od njih da obrate veću pažnju na raskrsnice.

Od protekle subote semafori na Malti samo su povremeno bili u funkciji. U posljednjih nekoliko dana dogodile su se dvije saobraćajne nesreće na ovoj prometnoj raskrsnici.

Kada su se u utorak sudarili gradski autobus i putnički automobil, došlo je do kolapsa, a kolona vozila je bila dugačka nekoliko stotina metara. Slična situacija je bila i juče kada su se oko podneva sudarili “golf 3” i kombi “folksvagen transporter”. Na sreću, nije bilo povrijeđenih.

Problemi sa radom semafora na raskrsnici Bulevara srpske vojske i ulice Trive Amelice te ulica Dr Mladen Stojanović i Trive Amelice traju od ljetos i otklanjani su nekoliko puta.

Svi dosadašnji pokušaji firme “Telefonija Vidaković”, koja je zadužena za održavanje semafora, ostali su bezuspješni. Kako su ranije objasnili, kvarove su prouzrokovali puževi, a sada je voda prodrla u zastarjele instalacije, što je dovelo do kratkog spoja, od kojeg su pregorjeli kablovi.

– Od subote konstantno radimo na toj lokaciji i popravili smo sedam kvarova. Mislim da ćemo u roku koji samo dobili od grada uspjeti trajno da riješimo taj problem – kazao je Vidaković.

Policija

Iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka ranije je najavljeno da će saobraćajna policija, u skladu sa ukazanim potrebama, regulisati saobraćaj na Malti.

– Na raskrsnicama postoji signalizacija koja reguliše saobraćaj i vozači su dužni da je poštuju kada semafori ne rade. Službenici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja će u skladu sa ukazanim potrebama interventno regulisati saobraćaj – rekli su u CJB Banjaluka.

(Glas Srpske)