Vijesti 24.02.2016.

Novaković: Neće biti novog tendera za Zimsku službu u Banjaluci

ČITANJE: 4 minute
novakovic
Zoran Novaković, načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja u Gradskoj upravi, kaže da se trude da osnovne funkcije grada, kao što su održavanje infrastrukture, saobraćaja i čistoće, drže pod kontrolom.

Rekao je i da najvjerovatnije neće biti raspisavan novi tender za izbor izvođača za Zimsku službu, te smatra da su kazne za neadekvatno čišćenje snijega dovoljna opomena.

Novaković je istakao da još nije odlučen konačan način regulacije saobraćaja prema Banj brdu, ali je naveo da će ovo izletište biti obogaćeno novim sadržajima.

Dežurni telefon za prijavu komunalnih problema najviše se usijao zbog žalbi građana na rad Zimske služe i lošeg čišćenja pojedinih dijelova grada. Da li su preduzeća koja ste kaznili platila kazne? 

NOVAKOVIĆ:  Zimska služba radila je kvalitetno na većini putnih pravaca, mada nismo bili zadovoljni radom Zimske službe u užem centru  grada i dijelu Lazareva gdje je radove izvodilo preduzeće “Čistoća”. Takođe, nismo bili zadovoljnji radom “Niskogradnje”  koja je držala putne pravce  Česmu, Priječane, Kuljane i Šargovac. Smatramo da su boljom sinhronizacijom i organizacijom mogli bolje i kvalitetnije očistiti ulice. Nakon sagledavanja kompletne situacije,  “Čistoća”  i “Niskogradnja” su zbog nesinhronizacije kažnjene penalima od deset odsto na ugovor koji su imale za taj posao. Što se tiče  naplata kazni, prethodnih dana dobili smo uplatu iz “Niskogradnje”, tako da čekamo još uplatu iz “Čistoće”.  Nadam se da će ove izrečene kazne njima biti  dobra opomena.

Nedavno ste rekli da postoji čak mogućnost za raskid ugovora sa preduzećem “Čistoća” u okviru Zimske službe. Da li će Gradska uprava raspisati  novi tender za izbor izvođača?

NOVAKOVIĆ:   Raskinuli bismo ugovor da smo imali  drugog izbora, odnosno da je tada bilo preduzeće koje bi došlo da radi taj posao, ali to je bilo nerealno, jer bi trebalo raspisati tender, zatim proći kroz javnu nabavku. Mislim da se neće raspisavati novi teneder za izbor izvođača za rad  Zimske službe.

Jedna od top tema u proteklom periodu je bila i rampa na Banj brdu i način regulacije saobraćaja prema izletištu. Analiza i način odvijanja saobraćaja na Banj brdu je u Vašoj nadležnosti, da li su urađene analize koje ste najavili još u oktobru prošle godine i šte će biti konačno rješenje?

NOVAKOVIĆ: Tri puta smo imali sjednicu Savjeta za bezbjednost saobraćaja, gdje smo  napravili sve potrebne analize, prije svega analize zbog čega je došlo do zabrana obustave saobraćaja na tom lokalitetu, odredili pravac aktivnosti, odnosno da se dodatno pojačaju svi sadržaji  potrebni za rekreaciju građana, a unutar toga će, kada ti sadržaji budu završeni  i uđu u  projekte, doći do definitivne odluke i o regulaciji saobraćaja na potezu od centra grada prema Banj brdu.  U više navrata  bavili smo se načinom organizacije u vezi s tim, postojale su razne varijante, ali defininitivno nismo odlučili kako će da izgleda. Sadržaje koji su planirani na  Banj brdu, kad ih  dodatno osmislimo i osposobimo, treba učiniti dostupnim  većem broju građana, da mogu doći do Banj brda, pa ćemo u tom pravcu i o samoj regulaciji saobraćaja na osnovu tih podataka imati definitivnu odluku.  Banj brdu, turističkom potencijalu Banjaluke, treba dodati još niz aktivnosti, urediti pješačke staze, sprave za vježbanje, urediti ugostiteljske  objekte da bi ljudi koji idu gore imali cjelodnevne sadržaje.

Zbog čega je obustava saobraćaja u Ulici Veljka Mlađenovića  u naselju Česma produžna pa mještani moraju da kruže do grada. Kada će ti radovi biti završeni?

NOVAKOVIĆ: Izvođač radova je tražio da rok za izgradnju bude pomjeren jer nisu bili u mogućnosti zbog zimskih uslova izvoditi  radove.  Rok za završetak je 30. april.  Očekujemo da u tom roku  budu završeni radovi, a razumijem  građane tog naselja kojima je ovom obustavom duži put do grada, ali ih takođe molim za strpljenje, jer kada radovi budu završeni, dobiće kvalitetniju i moderniju ulicu.

Mještani Česme skoro su jednoglasni da im je prioritet izgradnja mosta kod “Vitaminke”. Da li će se graditi novi most?

NOVAKOVIĆ: Što se tiče mosta kod “Vitaminke”, već je počelo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i taj bi most, rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa i s našom dokumentacijom, trebalo da bude u nadležnosti “Puteva RS”. Gradska  uprava je novi most kod “Vitaminke” kao jedan od projekata kandidovala prema “Putevima RS” i Vladi  RS kao jedan  od prioriteta  za grad, te smo  tražili da se uđe u realizaciju tog projekta.

(Nezavisne novine)